2025-ig kitarthat a mobilpiac új lendülete

Az IDC remek 2021-es mutatókra számít, de a következő években sem fog megcsappanni a vásárlókedv.

A mobilpiac volt az egyik legkorábbi termékkör, melynek mutatóit bő egy éve a koronavírus okozta gazdasági sokk megtépázta, ám az év második felére gyorsan visszatért a lendület. Mivel pedig a chipgyártók rengeteg megrendelést kaptak telefonos oldalról, részben épp a zsebkütyük felé történő teljesítések miatt maradt hoppon például az autóipar, amit jócskán meglepett a váratlanul hamar visszatért vásárlókedv, és amely egyszerűen nem tudja az összes igényt kielégíteni. Bár az IDC szerint a mobilpiac sem ússza meg a chiphiányt, ennek ellenére olyannyira kitarthat a lendület, hogy csak idén 7,7%-kal több készüléket szállíthatnak le, mint 2020-ban, 1,38 milliárdos számadattal végezve, 2022-ben pedig kisebb növekedés, de ettől még meggyőző 1,43 milliárdos leszállítás következhet.


Minden méretű, tudású, formájú és adatkommunikációjú telefon után nő idén a kereslet [+]

Az IDC úgy látja: visszafordult az okostelefonos eladások korábban csökkenő tendenciája, és 2025-ig évente átlagosan 3,7%-kal gyarapodhat a piac, amiből természetesen tetemes részt vállalnak az egyre olcsóbb 5G-s ajánlatok – ezekből 130%-kal több indulhat idén útnak, mint tavaly, Kínában pedig majd' minden második eladott telefon képes lehet ilyen hálózatra kapcsolódni. Ám a feltörekvő piacok és a kifejezetten olcsó 4G-s ajánlatok is szépen fognak fogyni, abból pedig mindenki profitálhat, hogy idén átlagosan 9,7%-kal olcsóbban lehet 5G-s telóhoz jutni, 376 dolláros átlagáron, ami nem sokkal van 100 ezer forint felett.

Azóta történt

  • Az emberiség 67%-a birtokol mobiltelefont

    5,3 milliárd embernek van valamilyen mobilja, átlagban pedig 1200 forintot fizetünk 1 GB mobilinternetért: nagy számokat és érdekes statisztikákat gyűjtött össze a StockApps.

Hirdetés