3D multitouch megoldás a Nokiától

A multitouch megoldások egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen segítségükkel a képek, szövegek vagy épp weboldalak nagyítása és elforgatása sokkal egyszerűbben, természetesebb módon oldható meg, mint a kizárólag egyetlen ujj követésére alkalmas kijelzők segítségével. A Symbian platform jelenleg egyáltalán nem támogatja a multitouch bevitelt, de a jövőben akár a Maemo, akár a Symbian is profitálhat a gyártó 3D multitouch fejlesztéséből. A rendszer alapjait egy kapacitív érintőkijelző és az alatta elhelyezkedő nyomásérzékelő szenzorok jelentik, melyek az ujjak nyomásának erősségét is képesek mérni. A finn gyártó szabadalma szerint a megjelenítőre gyakorolt nyomás extra funkciókat, is aktívakhat, például a két ujj segítségével kijelölt szöveg vagy képrészlet egy „kattintás” segítségével a vágólapra is másolható, de a dupla kattintáshoz is külön funkció rendelhető, illetve játékok közben maga a nyomás erőssége is jelentet extra vezérlési lehetőséget. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a megoldás mikor bukkanhat fel késztermékben, de a technikai háttér mindenesetre adott, és az analóg nyomásérzékelés sokkal nagyobb szabadságot jelenthet, mint a RIM kijelző alá elhelyezett egyszerű gombja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

  • Átalakult a Nokia telefonos részlege

    A jobb piaci szereplés érdekében a finn óriás három egységre osztotta telefonos részlegét, melyek egyikének irányítását egy volt Apple vezető veszi át.

  • Tíz Nokia szabadalmat sért az iPhone

    A Nokia szabadalomsértés miatt nyújtott be keresetet az Apple ellen, mivel az iPhone a finn óriás több GSM, UMTS és WLAN levédetett megoldását is jogosulatlanul használja.

  • Videón a kapacitív kijelzős Nokia X6

    Működés közben is megtekinthető a Nokia hamarosan érkező kapacitív érintőkijelzővel és 32 GB belső memóriával szerelt Xseries mobilja.

  • Nokia N900 és a 3D játékok

    A Maemo Summit alkalmával 3D játékokat futtatott és YouTube videókat is lejátszott a Nokia N900.

Hirdetés