532,9 millió dolláros büntetést kapott az Apple

Fontos pert nyert a Smartflash LLC az Apple ellen az Egyesült Államokban, amely a más óriáscégek ellen indított jogi ügyekben is érdekelt, így a Samsung, a HTC és a Google is számíthat bírósági eljárásra. A texasi vállalat azért perelte be az Apple-t, mert az szerintük az iTunes kapcsán több adattárolásra, másolásvédelemre és fizetési rendszerre vonatkozó szabadalmukat is megsértette.

Az Apple újabb szabadalmi pert vesztett
Az Apple újabb szabadalmi pert vesztett (forrás: GSM Arena)

A Smartflash eredetileg 852 millió dolláros kártérítést követelt, a Tyleri Szövetségi Bíróság ma pedig megállapította, hogy az Apple valóban megsértette több szabadalmukat, ezért 532,9 millió dolláros (azaz kb. 143 milliárd forintos) kártérítés megfizetését szabta ki a cupertinóiakra. Az eset pikantériája az, hogy a bíróság épülete épp átellenes oldalon van a Smartflash bejegyzett címével, írja a Bloomberg. Ugyanitt egyébként veszített már pert az Apple, méghozzá 2012-ben. Akkor a VirnetX-nek 368 millió dollár kártérítést kellett kifizetnie.

A Tyleri Szövetségi Bíróság épülete
A Tyleri Szövetségi Bíróság épülete (forrás: Corcoranip)

Az Apple egyik képviselője elmondta: "a Smartflash nem gyárt eszközöket, nincsenek munkatársai, nem teremt munkahelyeket, nincs jelen Amerikában és olyan szabadalmakért kíván jogdíjakat beszedni, amelyeket az Apple talált fel". A cupertinói vállalat minden bizonnyal fellebbezni fog a döntés ellen. A Smartflash-t Partick Racz alapította  2000-es években, és korábban már megkeresték egy 200 ezer dolláros ajánlattal az egyik szabadalomért, majd a Gemalto SA későbbi vezetőivel is találkozott, akik közül Augustin Farrugia ma az Apple főigazgatója, szóval többen személyesen is érintettek a perben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés