60 dollárra is rúghatnak az Android licencdíjak?

Andy Rubin, a Google mobiltelefonos platformjának termékfelelőse szerint napi szinten több mint félmillió Android alapú készülék kerül aktiválásra, mely révén az operációs rendszer piacvezetővé vált ugyan, de az elemzők továbbra is szkeptikusak. A Google nem rendelkezik megfelelő védelmet jelentő szabadalmi hátérrel, melyet csak súlyosbít, hogy a rendszer gerincét jelentő Dalvik motor is a szabadalomháború kereszttüzébe került. A HTC, a General Dynamics, az Onkyo és a Wistron már megállapodott a Microsofttal a körülbelül 15 dolláros licencdíjak megfizetéséről, melyet a Reuters értesülései szerint a jóval szélesebb szabadalom-portfólióval rendelkező Samsung is követhet.

A Java szabadalmakat birtokló Oracle szintén mobilonként 15-20 dolláros licencdíjat szeretne kikényszeríteni a gyártóktól, hiszen a cég keresete szerint a Google futtatókörnyezete a Java virtuális gép számos megoldását jogtalanul használja. A több mint 6000 Nortel szabadalomcsalád birtokába jutó RIM, Microsoft és Apple közül az utóbbi kettő már hadban áll az Android-világgal és elemzők szerint az sem elképzelhetetlen, hogy ehhez idővel a gigászi mennyiségű szabadalommal rendelkező Nokia és a HP is csatlakozni fog, hiszen az Android bukása sokat javítana a saját platformok esélyein.

A Google szövetségesei az évekig elhúzódó szabadalomháborúk után összesen akár 50-60 dollárt is követelhetnek minden egyes eladott Android alapú készülék után, mely révén az „ingyenes” platform varázsa a semmibe veszhet. További probléma, hogy a Google nem vállal garanciát az operációs rendszer esetleges szabadalomsértéseiből eredő károkért, illetve jogi vagy pénzbeli eszközökkel nem is segíti partnereit a jogi csatározásokban. Elemzők szerint a rendszer sérülékenységén sokat javított volna a Nortel szabadalmak 4,5 milliárd dollárért, illetve a Palm 1,5 milliárd dollárért történő felvásárlása, ám a Google mindkét lehetőséget elszalasztotta.

Azóta történt

Hirdetés