806 ppi-s IGZO panelt mutatott be a Sharp

Nagy a verseny a kijelzőpiacon, hiszen ez az alkatrész az okostelefonok talán legfontosabb része. Az elmúlt években a piac szereplőinek sikerült a színhelyesség, a fogyasztás, a válaszidő és a betekintési szögek frontján is előre lépnie. A legfontosabb és legnagyobb reklámértékkel bíró tényező ugyanakkor még mindig a felbontás, úgyhogy erre is különös figyelmet fordítanak a gyártók.

Arról a minap már lehetett hallani, hogy a Galaxy Note 5 (talán hajlított) kijelzőpanelját a Samsung 5,9 hüvelykesre tervezheti, méghozzá 4K felbontással, ez persze csak korai pletyka, szemben a Sharp mai bejelentésével, amellyel minden riválist megelőzött. A japánok új IGZO panelje ugyanis 4K, azaz 2160 x 3840 pixeles felbontású, ami hihetetlenül magas, 806 ppi-s képpontsűrűséget jelent. Összehasonlításképpen: a Retina kijelzős iPhone 4 330 ppi-s volt, és az igencsak éles HTC One M7 is „mindössze" 469 ppi-s.

Arról persze mindig megy a vita, hogy mekkora felbontás „elég", ez egyébként relatív és a felhasználó éleslátásától függ, az új VR-headsetek megjelenése mindenesetre új lendületet adhat a pixelversenyben, hiszen ott szinte elvárás az 500 ppi fölötti képpontsűrűség. A Sharp új kijelzője egyébként egyhamar nem fog felbukkanni egy mobilkészülékben, a tömeggyártásra ugyanis még 2016-is várni kell.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés