900 MHz-es 3G-t szeretne a Pannon

A Pannon és az Ericsson laborítóriumi körülmények között megkezdték itthon a 900 MHz-es UMTS hálózat működésének tesztjeit. Bár a jelenlegi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön ez a technológia, de egyáltalán nincs kizárva, hogy az EU módosítja az erre vonatkozó szabályokat, hiszen nem csak a Pannon és az Ericsson dolgozik a 900 MHz-es UMTS előkészítésén.
A tesztek már két éve megkezdődtek ezen a területen, a Huawei sikeresen ért el 900 MHz-es 3,6 Mbps sebességet (és az ezzel kapcsolatban kiadott sajtóközleményükben utaltak is rá, hogy az európai 3G további terjedésének lehetőségét látják a technológiában), az O2, a Lucent és a Qulacomm is sikerrel járt, a Nortel és az Orange is már 2006-ban bejelentette, hogy tesztelik a 900MHz-es szélessávú mobilinternetet.
Mire fel ez a nagy nekibuzdulás? A jelenlegi UMTS/HSPA technológia 2100 MHz-es frekvenciatartományban működik. A frekvencia emelkedésével a bázisállomások hatótávolsága jelentősen lecsökken, így sokkal több toronyra van szükség, hogy hasonló lefedettséget biztosítson a szolgáltató, mint a GSM esetében. Ez igen költséges beruházás, a 900 MHz-es UMTS előzetes számítások szerint (Orange, Qualcomm és Nortel) 60%-kal olcsóbban megvalósítható, nem is beszélve arról, hogy ezek az állomások teljesen kompatibilisek a 2100 Mhz-es infrastruktúrával is.
Egyelőre azonban a Nokia 6121 Classic kivételével nincs olyan sorozatgyártású telefon, amely a 900 MHz-es UMTS-re alkalmas lenne, bár állítólag a gyártók több modellbe is beépítették ezt a technológiát, csak azt letiltották, hiszen a jelen helyzetben felesleges. Ha a szabályozás megváltozik, akkor a 900 MHz-en is működő UMTS/HSPA jelentősen felgyorsíthatná Európában és hazánkban is a nagy sebességű mobilinternet terjedését, hiszen sokkal alacsonyabb költséggel lehetne lefedni nagyobb területeket. A jelenlegi, 2100 MHz-en működő hálózat kiépítése során a szolgáltatók folyamatosan vizsgálják, hogy hova érdemes beruházni, hol fog belátható időn belül megtérülni a hálózatépítés költsége. Nyilvánvaló, hogy a sűrűbben lakott területek vannak prioritásban, a megyeszékhelyeknél kisebb vidéki városok lakói egyelőre csak reménykedhetnek abban, hogy mindhárom szolgáltató HSDPA technológiája eljut hozzájuk egyszer, ám a 900 MHz-es UMTS használatával ez kézzelfogható közelségbe kerülhet.

Azóta történt

Hirdetés