A nagy cégek és a környezet

Érdekes, és megdöbbentő eredményeket közölt a Greenpeace tanulmánya, hogy melyik cég mennyire munkálkodik környezettudatosan. A felmérés kizárólag a legnagyobb elektronikai eszközök előállítóit vette górcső alá, melyből mi csak a távközlés szempontjából érdekes cégek között mazsoláztunk.

A lista abszolút vezetője a Sony Ericsson és a Samsung, melyek PVC mentes gyártástechnológiái és újrahasznosítási stratégiájuk miatt 7,7 pontot ért el a tízes skálán. hatodik helyen áll az LG 7,0 ponttal, mert újrahasznosítási stratégiája nem elég kiterjedt. Kilencedik helyen végzett a Nokia 6,7 ponttal mely komoly visszaesést jelent. Sajnos a készülékek gyártása során még mindig sok veszélyes anyagot használ, valamint számos régióban (Tájföld, Oroszország és Argentína) nem jeleskedik a készülékei szakszerű megsemmisítésében sem.
Tizenegyedik helyen szerepel 6,0 ponttal az Apple, mely fejlődést mutatott a toxikus anyagok felhasználásának korlátozásában, de a termékek visszabontása itt is hagy még kívánnivalót maga után. Osztott tizenharmadik helyen szerepel 5,0 ponttal a Motorola és a Panasonic, mely közül az utóbbi jelentősen visszaesett az előző éves eredményeihez képest. mivel a világ néhány régiójában nem veszi vissza a kiöregedett modelleket és sajnos egyik cég sem számolt be arról, hogy mikor szeretné beszüntetni vagy legalább csökkenteni a veszélyes anyagok használatát.
A ranglista végén kullog a Sharp 4,7 ponttal, a Microsoft 2,7 ponttal és Philips 2,0 ponttal mert ezen cégek olyan eljárásokat használnak melyek komolyan károsak a környezetre valamint a veszélyes anyagokat felvonultató készülékeik szakszerű megsemmisítésére sem rukkoltak elő épkézláb alternatívákkal. Habár nem távközlési cég, de mégis érdemes megemlíteni a legutolsó helyen végzett Nintendo nevét is, mely 0 pontja azt is jelenti, hogy a cég minden környezetvédelmi normát sikeresen alulmúlt.
Eléggé utópisztikus az a gondolat, hogy egy új berendezés megvásárlásakor komolyan odafigyelne arra bárki is, hogy az adott termék mekkora terhelést jelent a környezetre, de akinek ez is számít az ebből a hírmorzsából megtudja melyik gyártó felé illik kacsintgatni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés