A Qualcomm is szállíthat a Huawei-nek?

Kínai források szerint legalábbis közel a megegyezés, amit egyelőre egyik fél sem erősített meg.

Szeptember közepéig szállíthatott mobilchipeket a Huawei-nek minden olyan félvezető vállalat, amely a gyártás során amerikai technológiákat használ, és mivel a tajvani TSMC 5 nm-es node-ja nemrég kezdte meg munkáját, állítólag szűkös készletet sikerült csak a Mate 40-nel debütáló Kirin 9000 chipből legyártani. A Huawei hosszabb távon ezért alkatrészhiányba futhat, elbizonytalanítva fogyasztói üzletága jövőjét. Pár hete aztán a Samsung és a Sony megkapta az amerikai licencet a Huawei-jel való kereskedéshez, és olyan híreket lehetett hallani, hogy hamarosan más vállalatok is kereskedhetnek a sencseniekkel, amennyiben nem az 5G-s hálózatkiépítési eszközök ellátásáról van szó.

A Mate 40 Pro úgy mutatkozott be, hogy akár az utolsó androidos Huawei csúcskészülék lehet
A Mate 40 Pro úgy mutatkozott be, hogy akár az utolsó androidos Huawei csúcskészülék lehet, ám jöhet a fordulat [+]

Az elmúlt 24 órában két friss hír érkezett, amelyet az AndroidCentral kapcsolt össze: állítólag még a héten megköttetik az a 100 milliárd jüanos egyezség, melynek keretében a Huawei-től egy kínai konzorcium megvásárolja a Honor brand mobilrészlegét, kínai források szerint pedig kereskedelmi licencet kapott (vagy legalábbis hamarosan kap) a Qualcomm, hogy a Huawei-jel kereskedhessen. A publikáció úgy hallotta, hogy a Qualcomm licencnek konkrétan a Honor brand eladása volt az ára, és az amerikai félvezető órás már jó ideje beadta kérelmet az amerikai engedély beszerzésére. Amennyiben a Qualcomm chipeket és technológiákat is biztosíthat a Huawei részére más félvezető vállalatokkal egyetemben, a kínai óriás mobilrészlege túlélheti eddigi legnagyobb válságát, és az AndroidCentral azt sem zárja ki, hogy a Google-licencet is visszakapja, bár gőzerővel folyik a HMS ökoszisztéma és a HarmonyOS fejlesztése.

Jövőre akár Qualcomm chipek is felbukkanhatnak a Huawei telefonokban
Jövőre akár Qualcomm chipek is felbukkanhatnak a Huawei telefonokban (forrás: GizChina) [+]

Az oldal ugyanakkor megjegyzi: a frissen megválasztott amerikai elnök, Joe Biden annak idején szintén a Huawei feketelistázása mellett döntött, úgyhogy nem várható egycsapásra a Trump-adminisztráció vonatkozó döntéseinek visszavonása, bár a kínai-amerikai gazdasági tárgyalások produktívabbak lehetnek 2021 januárjától. Az Egyesült Államoknak egyébként nem kifejezetten a Huawei mobilokkal van gondja, inkább a hálózatkiépítési eszközökkel és a kínai márka politikai-nemzetbiztonsági kapcsolataival. 5G kiépítésben éppen ezért a Huawei a jövőben is falakba ütközhet, ennek elkerülésére pedig saját chipgyár építésén dolgoznak.

Azóta történt

Előzmények

  • 100 milliárd jüanért kelhet el a Honor

    Egy kínai konzorcium vásárolhatja meg a Huawei alá tartozó márkát a Reuters forrásai szerint.

  • Chipgyártásba kezd a Huawei?

    Hiába a meglepő fordulat hírmorzsái, a sencseni gyártó a chipek tervezése után elkötelezheti magát a gyártás mellett is.

  • Fordulat: ismét kaphat chipeket a Huawei?

    Kijelző, kameraszenzor és chipgyártó partnerek is olyan információt kaptak, miszerint hamarosan újra kereskedhetnek a Huawei-jel, amennyiben komponenseik nem érdekeltek az 5G-ben.

  • HMS tudástár

    Egy helyen minden tudnivaló a Huawei Mobile Services ökoszisztémát használó telefonokról és táblagépekről, illetve az AppGalleryről.

Hirdetés