A ROG Phone 5 megint magasra tette a lécet

Megjött az ASUS játékosoknak szánt csúcsmodelljének legfrissebb generációja, ahol a szokásos fejlesztések mellett extra hangsúlyt kapott az audio is.

Tavaly még a nyár közepén érkezett az előző ROG Phone, most viszont már márciusban bemutatkozott az utód. Ami rögtön az 5-ös számot kapta meg, a kínai kultúrában ugyanis a 4-es nem túl szerencsés, szóval kvázi babonából ezt inkább átugrották. (Más kérdés, hogy a Zenfone-nál ugyanezt nem lépték meg.) A cég szerint egyébként is új korszak kezdődik, bár igazából a ROG5 “csak” simán hozza azt a szintet, amit 2021-ben egy csúcskategóriás gamer mobiltól elvárhatunk.


[+]

Nyilván egy játékokra kihegyezett telefonnál az egész konstrukció esszenciája a hardver, ahol az ASUS természetesen a piac legerősebb szettjéhez nyúlt, a Snapdragon 888 pedig teszi a dolgát, ahogyan kell. Persze annak érdekében, hogy hosszabb távon is a maximumot nyújtsa, figyelni kell a hűtésre is, ezt hőkamrával és grafit panelekkel oldják meg, ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor lehet venni hozzá külső hűtőventit, ami ezúttal nem része az alapcsomagnak.


[+]

Az ASUS rengeteg tesztet végzett a saját laborjában a melegedés kapcsán, összehasonlították a friss ROG Phone 5-öt a konkurens és kurrens modellekkel, mutatunk két táblázatot a témában:

[+]

A ROG Phone 5 több verzióban lép piacra, először (még márciusban) az alapmodell lesz kapható, ahol a legkisebb kiszerelés 8 GB RAM-ot és 128 GB belső tárhelyet kap. Ez utóbbi nem bővíthető. A következő szint már 12/256-os változat, a sima ROG5 csúcsa pedig a 16/256-os ajánlat. Ha ennél többre vágyunk, akkor áprilisban jön a ROG Phone 5 Pro, ahol a hátlapon is lesz egy pici OLED kijelző, kizárólag dekorációs célokkal és alapból jár hozzá venti, ez szintén 16 GB RAM-ot és 256 GB tárhelyet kap, majd májusban nagyon limitált számban érkezik a ROG Phone 5 Ultimate, ami matt fehér készülékházat, ventilátort és egy gazdag ajándékcsomagot is kínál mindenféle ROG relikviákkal.

Ajándékok az Ultimate változathoz
Ajándékok az Ultimate változathoz [+]

A kijelzőt a Samsungtól veszi az ASUS, egy 6,78 inches AMOLED panelről van szó, a felbontás maradt Full HD+, a képfrissítés 144 Hz-es, az érintésérzékelés 300 Hz-es, HDR10+ szabványt is tud. A gyártó PR vezetője újságírói kérdésre elmondta, hogy azért nem mentek QHD-ra, mert ott már a Snapdragon 888 és a 6000 mAh-s akkumulátor bizonyos esetekben nem lenne elég. Természetesen továbbra sincs kameralyuk, viszont alul-felül azért van valamennyi káva, ami miatt most nem panaszkodunk, mert a fektetett nézetű játékoknál fontos, hogy meg lehessen úgy ragadni a masinát, hogy az ujjunk nem lóg bele a kijelzőbe.


[+]

A legdurvább fejlesztéseket a hangrendszer kapcsán végezték. Egyrészt visszakerült a 3,5 mm-es jack csatlakozó (és ezzel együtt egy új, vezetékes headsetet, a ROG Cetra II-t is bemutatták), illetve fogtak egy ESS Sabre Hyperstream II Quad DAC-t, plusz a megkérték a Diracot is, hogy segítsen a hangolásban. A telefonon alul és felül pont ugyanolyan méretű hangszórók vannak (12x16 mm), a kihangosított sztereó áthallást pedig külön hangolgatták, hogy még jobb legyen a térélmény. Erre pedig a haptikus visszajelzést is rátolják, az összhatás pedig vitán felül piacvezető eredményt hoz, a DxOMark audio tesztje szerint ez most a legjobb mobil ebből a szempontból.


[+]

A telefonon négy mikrofon is található, hogy minden helyzetben jó minőségű hangot tudjunk rögzíteni, de főleg az volt a lényeges, hogy akárhogyan is fogjuk meg a terméket, biztos lesz olyan mikrofon, amit nem takarunk le. Ez pedig fontos akkor, ha játék közben akarunk kommunikálni, vagy éppenséggel a beépített képernyővideózási opciót használjuk és akarunk mellé beszélni is.


[+]

Az akkumulátor 6000 mAh-s, 65 wattos gyorstöltést kínál, 51 perc alatt éri el a 100%-os töltöttséget a nulláról, de egy csomó paraméterezhetőséget is kínál. Beállítható a maximális töltöttség mértéke, időzíthető, hogy mikor érje el a 100%-ot, plusz van átfolyó töltés is, tehát ha kap áramot az eszköz Type-C csatlakozón, azt az aktuálisan használt folyamatokra allokálja és nem a telepbe tölti bele, így kímélve az akkumulátort. És persze van egy raklapnyi takarékossági üzemmód, amit kedve szerint paraméterezhet a júzer.

Az Ultimate modell - majd májusban
Az Ultimate modell - majd májusban [+]

Mivel a ROG Phone 5 egy gamer mobil, ezért kevesebb hangsúlyt kaptak a kamerák. A 64 megapixeles, quad-Bayer filteres, Sony IMX 686 szenzor a főkamera, mellette 12 megapixeles az ultraszéles modul felbontása, plusz van egy fixfókuszos makró modul is, ami 5 megapixeles. Optikai stabilizáció nincs, de az EIS elég ügyes, a telés lencse is hiányzik, a főkamera 64 megapixeles felbontásának terhére lehet digitális zoomot használni. Videót 8K-ban is rögzíthetünk, de 4K60-nál hozza ki magából a legjobb minőséget. Van Hyper Steady mód is, de azt csak Full HD mellett érhetjük el mindkét szenzorral.


[+]

A hátlap amúgy továbbra is elég egyedi, az Aura RGB most egy kicsit pixelart jellegű módosítást kapott és színátmentes animációval szórakoztatja a nagyérdeműt akár fehér, akár fekete ROG Phone 5-t választunk. A Pro verzióban egy hátsó OLED panel is van, ahol paraméterezhető a megjelenített szöveg és grafika, az Ultimate kiadáson pedig ugyanezt monokróm változatban kapjuk meg. A készüléken oldalt van két Type-C csatlakozó is, az egyik a töltést veszi fel, a másik pedig akkor szükséges, ha külső perifériát csatlakoztatunk.


[+]

Ebből persze (külön pénzért) megint van bőven, az új ventilátor például kapott két extra gombot is, amire azt osztunk ki, amit csak akarunk. A Kunai III kontroller tovább tudja növelni a játék közbeni hatékonyságunkat, de továbbra is elérhető az ASUS Clip, amivel meglévő X-Box irányítót csatlakoztathatunk a telefonhoz. A ROG 3-nál használt Dock továbbra is kompatibilis, a TwinView Dock viszont nem támogatott.


[+]

A felhasználói felület Android 10-re épül, a ROG UI továbbra is szénné paraméterezhető és témázható, még a bejövő hívások képernyője is megváltozik. Ha ez valakinek túl sok, akkor visszaállhat a Zenfone-okról ismert Zen UI-ra is, de a játékos üzemmód lelkét jelentő felület mindenképp központi helyen található. Itt irgalmatlan mennyiségű opciónk akad, öt fő paramétert lehet csavargatni: hálózati opciók (Wifi 6 és 5G), kijelző frissítés és érzékenység, rendszerteljesítmény és üzemidő figyelembe vételével állíthatjuk be alkalmazásonként is külön-külön, hogy mire van szükségünk.


[+]

Fejlődtek a telefon oldalán levő Air Trigger felületek is, sokkal jobb az érzékenységük, több gesztus ismernek, plusz akár ketté is bonthatjuk a funkcionalitásukat, így összesen már négy gombnak felelnek meg, plusz a csúsztató mozdulatok. Az ASUS kiszámolta, hogy ha minden előre-hátra és fel-le irányú mozgást, az összes gesztust és az új ventilátoron levő gombokat is használjuk, akkor 18 különböző parancsot tudunk aktiválni a kijelző megérintése nélkül. A haptikus visszajelzést is mindenféle dologhoz hozzáköthetjük, például bizonyos játékokban akár a különböző fegyverek más és más módon rezgetik meg a készüléket, van scout mód, ami inverz színeket jelenít meg, hogy jobban kiszúrhassuk az ellenfeleket a pályán és van külön e-sport mód is, ami főleg versenyeken lehet hasznos, ahol le van tiltva minden értesítés, aktív az átfolyó töltés és ki vannak kapcsolva a spéci funkciók, hogy ne élvezzenek előnyt a játékosok. Az összes játékhoz tartozó összes hardveres és szoftveres paramétert konfig fájlként tovább lehet küldeni másoknak is, plusz nyilván van az egésznek egy közösségi, online platformja is (Armory center), ahol további interakciók, valamint letölthető témák és avatárok is találhatók.


[+]

Akárhogyan is, az ASUS megint nagyon odatette magát a ROG Phone 5 kapcsán, látszik, hogy minden téren képesek voltak fejlődni, még ha az embernek van is némi hiányérzete a vezeték nélküli töltés, a zoomkamera, vagy az OIS kapcsán. De ez egy dedikáltan gamer telefon, ahol egyértelműen a teljesítmény, a kijelző, a játékvezérlés és a hang van fókuszban, ezekre pedig az ASUS nagyon oda is figyelt. A legolcsóbb ROG Phone 5 800 eurós árat kapott, kis szerencsével ez itthon megáll 300 ezer forint körül, de a 16/256-os változatért már 1000 eurót kérnek el. A Pro modell (ventilátorral és hátsó OLED kijelzővel) 1200 eurót kóstál majd, a ritkaságszámba menő Ultimate pedig az ajándékcsomaggal együtt további 100 euróval többet ér, de ott nem 16, hanem 18 GB a RAM mérete, bár abban talán egyetért mindenki, hogy ennek különösebb funkcionális jelentősége nincs. Az 512 GB belső tárhelynek viszont igen, ha így nézzük, akkor az Ultimate nem is olyan rossz ajánlat a Próhoz képest, de igazából a kellő játékos teljesítményt és az összes lényegi funkciót már az alapmodell is maradéktalanul képes hozni.


[+]

Mi napokon belül jelentkezünk egy részletes teszttel a ROG Phone 5 16/256-os modelljéről és befutottak a hazai árak is, noha egyelőre csak a sima modell lesz itthon piacon, a többi később jön és még nem lehet tudni, hogy az Ultimate kiadás itthon elérhető lesz-e. Mindenesetre a belépő szint 290 ezer, a középső 340 ezer, a legcombosabb kiadás pedig 360 ezer forintot kóstál majd, először az ASUS saját webshopjában lehet majd ezeket kosárba tenni.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • ASUS ROG Phone II - túlnövi a feladatot

    Reneszánszukat élik a játékra kihegyezett mobilok, a ROG márkanevet működtető ASUS-tól pedig el is várjuk, hogy komolyan vegyék a műfajt: de vajon tényleg ez ma a legjobb gamer mobil?

Hirdetés