A Z Flip a második hajlítható kijelzős Samsung telefon

Nem lesz olcsó, de a Samsung több millió darab eladását tervezi, amivel a Motorola RAZR korlátozott darabszámát egészen biztosan lenyomja.

Az S20 széria mellett a mai Samsung Unpacked esemény másik főszereplője a gyártó második olyan okostelefonja volt, amely összehajtható kijelzőt kapott. Ez viszont gyökeresen más filozófia mentén készült, mint a Galaxy Fold, hiszen most nem arról van szó, hogy egy alapból is meglehetősen testes készüléket még nagyobbá tehetünk, hanem egy kompakt, a korabeli kagylómobilokra hajazó formát alkottak, amely kinyitás után lesz akkora, mint egy normál mobil. De ez nem a Fold második generációja, egyrészt Z Flip a neve, másrészt a pletykák alapján a Foldnak már készül az utódja, amely megtartja a mostani kivitelt.


[+]

A Flip Z nem egy csúcsmodell, pont annak érdekében nem az, hogy ahhoz képest ne legyen drága, hogy amúgy a kijelzőtechnológia szempontjából egyelőre még unikum. És nyilván a termék legdrágább része is maga a kijelző, amely természetesen AMOLED, felbontása pedig 2636 x 1080 pixel, a mérete pedig így kinyitva 6,7 inch. Persze, hogy az az első kérdés, hogy mennyire látszik a hajtás a kijelzőn kinyitva. A meglepő pedig az, hogy sokkal kevésbé, mint a Fold esetében, noha az összecsukott Z Flip két fele sokkal jobban egymásra hajlik, mint ahogyan azt a Foldnál képesek voltak megoldani. Alig telt el egy év a Fold óta, de máris látszik, hogy mennyit fejlődött a technológia.


[+]

Három színben jön, lila, fekete és bizonyos országokban arany árnyalatban. Összecsukva csak egy kis kijelzője van, ami amúgy színes, 1,1 inches, 300 x 112 pixeles, alapvetően az értesítések kijelzésére való, de arra pont képes, hogy ha szelfit csinálunk, akkor ezen a kis mütyüri megjelenítőn is lássunk valamint magunkból. De ha már szelfi, akkor sokkal inkább kinyitva érdemes csinálni, egy bizonyos szögben ugyanis meg lehet állítani a zsanért, így pedig sokkal frankóbb önarcképek készülhetnek.


[+]

Ha már zsanérnál tartunk, a Samsung egy új trükköt is bevetett, ugyanis a hajlításnál hátul bizony bemehet a por, ezért ott kvázi van egy kefe, amely minden kinyitásnál és összecsukásnál konkrétan kiseper. A 183 grammot nyomó telefon azért hardveresen ott van a szeren, megkapta a Qualcomm Snapdragon 855+  chipsetet 8 GB RAM mellett, valamint 256 GB-os a belső tároló mérete. Az előlapra (vagyis belülre) rakott kamera 10 megapixelre képes, egy kis lukon néz ki a kijelző felső részének közepén.


[+]

A hátlapon (ami összecsukva az előlap lesz) kettő szenzort találunk, a normál látószögű modul ugyanúgy 12 megapixeles, mint a másik, széles látószögű lencse mögött dolgozó szenzor. Előbbihez tartozik OIS, itt F/1,8-az apertúra, a másik pedig szokás szerint kicsit gyengébb, itt F/2,2-vel tudunk dolgozni. Az akkumulátor két részből áll, összesen 3300 mAh-s teljesítményre képes, 3,5 mm-es jack csatlakozó nincs, de a gyári csomagban lesz egy AKG Type-C headset.


[+]

A szoftver az Android 10-re épül, alapvetően a One UI felületről beszélünk, de az összehajtható kialakítás miatt ezt kissé át kellett dolgozni. 5G ebben a termékben nincs, az ujjlenyomat-olvasó oldalra került, a sztereó hangszóróktól is el kell búcsúzni, de van 5.0-s Bluetooth, NFC, GPS, valamint kétkártyás működés, de a másodlagos szolgáltatói modul eSIM formájában valósul csak meg (ami itthon pillanatnyilag csak a Telekom ügyfeleinek opció). Ami még fájó hiányosság, hogy nem bővíthető a belső tárhely és nincs semmiféle IP-védelem.


[+]

A Z Flip hazai ára 536 ezer forint, a nemzetközi bemutatón 1380 dolláros árat adott meg a Samsung, ami persze nem kevés, de a Fold több mint 2000 dolláros árához képest mindenképpen csábítóbb ajánlat. Meglepő módon hamarabb lesz megvásárolható, mint akármelyik S20, hiszen február 21-től korlátozott számban itthon is elérhető lesz.

Azóta történt

Hirdetés