Alkalmazásbemutató: Usemon

Ma egy rendszermonitorozó alkalmazást nézünk meg, mely androidos készülékekre érhető el és egyedülálló a maga nemében. Az program háttérsztorija igen egyszerű: a fejlesztő nem talált olyan szoftvert, mely grafikonos formában jeleníti meg a különböző komponensek kihasználtságát, így ő maga készített egyet. Az Iván Attila által fejlesztett program igen korrektre sikeredett, a Usemonnak simán ott a helye a legjobb monitorozó appok között.


[+]

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Mint azt már említettük, a program a rendszerkomponensek kihasználtságát tudja monitorozni grafikonos formában, azaz megmutatja az ingadozást egy adott időintervallumban. Megjeleníti a processzor kihasználtságát és órajelét (magokra lebonta), a CPU-hoz kapcsolódó információkat, a RAM terheltségét, a hálózati letöltési és feltöltési sebességek ingadozását, valamint a háttértár írási és olvasási adatait. Mindezt egyébként értesítésként is meg lehet jeleníteni, azaz a grafikonokat egyenesen a kijelző tetejéről lehúzható felületen is láthatjuk A beállítások fülön számos opciót meg lehet adni: itt engedélyezhetjük a már ismertetett notification alapú megjelenítést, a monitorozni kívánt komponenseket, a mintavételezési frekvenciát, valamint színes módról kék-fehér megjelenítésre is át lehet váltani.

A felhasználói felület funkcionális, a grafikonokon kívül gyári elemeket láthatunk. Szépen illeszkedik az androidos irányelvekhez, álló és fekvő órientációban egyaránt helyesen működik, egyszerűen kezelhető, ráadásul a grafikonok színvilágát is át lehet kalibrálni.


[+]

A UI kapcsán három kisebb problémát találunk mindössze: az értesítések megjelenítésénél tapasztaltam: az app külön notificationként kezeli az egyes sorokat, így ha minden adatot látni szeretnénk, három permanens értesítési ikont kapunk, ami egy kicsit zavaró lehet. Fektetett orientáció esetén pedig a tab alapú vezérlés helyett egy lenyíló menü látható a felső sávban (azaz az ActionBarban), itt maradhatott volna az álló kijelző esetén tapasztalható megoldás. A harmadik észrevétel szintén a fektetett orientációhoz kapcsolódik: zsúfoltabb felületeken (például egy négymagos CPU kihasználtságát monitorozva) a grafikonokon látható címkék hajlamosak egymásra csúszni.

A program ingyenes, a használatához legalább 4.0-s Android verziójú készülékkel kell rendelkeznünk. Letölteni a Play Áruházon keresztül, ezen a linken lehet letölteni.

Értékelés: Usemon (Android 4.0+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
10 / 10 pont 8 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes (Android)

Azóta történt

  • Alkalmazásbemutató: Captain Question

    A magyar fejlesztésű Captain Question a telefonhívások előtt és után különféle érdekes információkkal látja el a felhasználót.

  • Alkalmazásbemutató: Timely

    Bár az ébresztőórák általában nem izgalmasok, van kivétel. A Timely remek felhasználói felületet és korrekt szolgáltatásokat tud felmutatni.

  • Alkalmazásbemutató: Észkerék

    Kipróbáltuk a legendás DOS-játék androidos verzióját, mely a klasszikus hangulat mellett felhő alapú pontszám- és feladványszinkronizációt is kínál.

  • Alkalmazásbemutató: Asphalt 8

    A játékmenet terén nem sok újdonságot tud felmutatni az Airborne alcímű epizód, ám a grafika frontján igen nagy a fejlődés az elődhöz képest.

Előzmények

Hirdetés