23 milliárd dolláros profit csökkenő bevételek mellett is az Apple-nél

Az előző évihez viszonyítva 1%-os teljes bevételcsökkenést könyvelt az Apple 2023-as negyedik negyedévében, de a negyedéves nettó nyereség így is 10%-ot emelkedett.

Megosztotta az Apple a 2023-as negyedik pénzügyi negyedévének adatait. A cégnél a Q4 szeptember 30-án ért véget, 89,5 milliárd dolláros teljes bevételt könyveltek el, ebből 22,9 milliárd dolláros profitot. Az előző éves adatokhoz viszonyítva a teljes bevétel 1%-ot csökkent, a nettó nyereség viszont 10%-ot nőtt YoY, ez az iPhone-eladásoknak és a szolgáltatásoknak köszönhető.

Az Apple negyedéves bevételeinek változása 2009 óta
Az Apple negyedéves bevételeinek változása 2009 óta (forrás: MacRumors) [+]

Az amerikai cég teljes bevételének közel felét (48,9%) teszik ki az eladott iPhone-ok 43,8 milliárd dollárral, és a teljes bevétel majd’ negyedét (24,9%) az előfizetéses szolgáltatások — iCloud+, Music, Arcade, TV+, stb. — a rekordnak számító 22,3 milliárdos hozott bevétellel. A maradék negyed eloszlik a Mac számítógépek, az iPadek és a kiegészítők között. Tim Cook a júliustól szeptemberig tartó negyedéves adatok ismertetésekor arra figyelmeztette a befektetőket, hogy az iPadek várhatóan még gyengébben teljesítenek majd a következő negyedévben, lévén 2023-ban nem kerültek új modellek bemutatásra. A megjegyzés megerősíti azt is, hogy ebben az évben már nem érdemes új iPadek bemutatását várni, a Bloomberg szerint leghamarabb 2024 márciusában érkezhetnek új Apple táblagépek.

Az Apple 2023 Q4-es bevételeinek megoszlása
Az Apple 2023 Q4-es bevételeinek megoszlása (forrás: MacRumors) [+]

Nincs változás abban sem, hogy mely piacokon teljesít legerősebben az Apple. Az amerikai piac a vezető bevételforrás 40,1 milliárd dollárral, ezt követi az európai 22,5 milliárddal, majd Kína 15,1 milliárdos bevétellel. A kontinentális Kínában a 2023-as Q4 volt az Apple eddigi legerősebb negyedéve, a fejlett régiókban a legtöbbet eladott öt okostelefon közül négy iPhone volt. Darabszámot idén sem közölt a cég, de Tim Cook szerint a 15-ös széria eladásai jobban teljesítettek, mint a 14-es modelleké. Az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max elérhetősége kapcsán annyit közöltek, hogy igyekeznek annyit gyártani, amennyire igény van, Cook szerint a decemberrel záródó negyedév végéig sikerül elérniük az ideális kereslet-kínálati egyensúlyt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés