Hirdetés

Apple blog: iON Docs 2 Go, az iPad szkenner

Az iPad 2010-es bemutatása óta a számítástechnikai piac megváltozott, a táblagépek (elsősorban az iPad aktuális verziója) ugyanis nagyon komoly tényező lett, aminek a note- és netbookok is kárát látják. Az elmúlt két évben számos olyan tablet jött ki, amely könnyű kezelhetőséget, gyors és kényelmes használatot, valamint sokrétű funkcionalitást hivatott elérni. A gépek ellenzői ugyanakkor azt mondják, hogy fizikai billentyűzet nélkül csökkent tudásról és használhatóságról beszélhetünk csupán, amit kétségtelen, de látni kell, hogy médiafogyasztásra a táblagépek tökéletes céleszközök.

Az iON vállalat felismerte az iPadben rejlő lehetőségeket, s már néhány extravagáns kiegészítővel elő is rukkolt a közelmúltban, elég csak az iPadet retró játékgéppé varázsoló iCade-re gondolni. Most egy újabb különlegességgel hívják fel magukra a figyelmet, ez pedig nem más, mint az iON Docs2Go szkenner. Az eszközt a méretéhez képest egy elég nagy dobozban kaptuk a StarKing jóvoltából, amely magát a masinát ábrázolja, amint éppen egy fotót igyekszik magáévá tenni.

A használata rendkívül egyszerű, a szkennert bekapcsolva bele kell helyeznünk az iPadet, majd egy felugró ablakban a táblagép automatikusan kiírja, hogy szükségünk van a Docs2Go alkalmazásra az App Store-ból. Ezt letöltve valójában működésre kész a kütyü. Feladatunk, hogy a szkennelni kívánjuk dokumentumot, vagy képet behelyezzük a nyílásba, a gép pedig kicsit rá is fog a papír stabil tartása végett. Ezután a Scan gombot kell megnyomni, és aránylag rövid idő alatt az iPad képernyőjén láthatjuk azt, ami eddig csak materiális formában állt rendelkezésünkre. Az egyetlen gond, hogy néha nem egyszerű eltalálni a beadási szöget, ráadásul a szoftver nem érzékeli, hogy mettől kezdődik az általunk beadott dokumentum, így járhatunk úgy, hogy a kép fele fekete, másik fele pedig a digitalizálni kívánt cuccunk része lesz.

Lényeges dolog, hogy az elkészült képet a fotók könyvtárba menti a szoftver, így onnan azután emailben, Twitteren vagy üzenetben elküldhetjük, beállíthatjuk háttérképként, kinyomtathatjuk, esetleg névjegyhez is hozzárendelhetjük. A legfontosabb mégis az, hogy mivel ez a fotókhoz kerül mentésre, bizony az iCloudba is feltöltődik (ha használjuk a szolgáltatást képeknél is), így bármilyen más iEszközön letölthetjük és visszanézhetjük. Más felhő alapú szolgáltatást nem támogat a szoftver, de tényleg rém egyszerű és kizárólag szkennelésre használható.

Mindezért a kínálatért 55 900 forintot kell a boltban hagynunk, ami igencsak soknak mondható, mégiscsak egy szkennerről beszélünk. Az iPad egyik hátrányát részben kiküszöböli a termék,  Nem lesz belőle tömegtermék, de aki pont ilyet keres, az jobb híján kénytelen lesz elgondolkodni a vásárláson.

Előzmények