Hirdetés

Apple blog: MacBook Air vs iPad - internet

StarKing által is forgalmazott iPad 2 egyik legfontosabb funkciója, hogy az ember ölbe kapja és önfeledten netezget. A 10,1 hüvelykes kijelző felbontása 1024 x 768 pixel, ami bőven tökéletes arra, hogy a neten levő weboldalak nagy része mindenféle torzítás és tördelés nélkül elférhessen rajta. Ezzel szemben a 11,6 inches, majdnem duplaennyibe kerülő MacBook Air csak széltében tud többet, itt ugyanis 1366 x 768 képpont jelenhet meg. A képpontsűrűség tekintetében tehát nincs lényegi különbség, az a plusz másfél inch arányosan nagyjából annyival több pixelt jelent (iPad: 132 dpi, MacBook Air 11: 135 dpi), mint ami egyébként is elfér.

Netezéskor az ember - ha csak szörföl a weben - általában ritkán gépel. Kattintgat ide-oda, olvasgat, néha talán beír egy URL-t (de a gyakorta látogatott oldalakat előbb-utóbb úgyis kirakjuk könyvjelzőként is), így aztán nem szenvedünk hátrányt amiatt, hogy nincs fizikai billentyűzet. Virtuóz iPad-használók néha olyan kijelentésre is ragadtatják magukat, hogy ők pont olyan gyorsan gépelnek a virtuális gombsoron, mint az igazin, ami inkább azt jelenti, hogy mindkét beviteli lehetőség használatával elég lassúak. Bocha például egy perc alatt több mint 600 billentyűleütésre képes (mármint nem úgy, hogy csak csapkodja a gombsort), és ehhez különösebben meg sem izzad. Ezt virtuális gombsoron sansztalan összehozni, de ezt minden kétkedő kipróbálhatja ezen a linken.

Ami viszont okvetlenül az Air mellett szól, az a Flash támogatás. Az Apple/Adobe ugyanis iPadre nem készíti el ezt, volt ebből már hosszas huzavona, hiszti és csapkodás, de akárcsak újabban a Microsoft, az almás cég is a HTML5 mellett teszi le a voksát - legalábbis mobil(abb) eszközökön. Ezért aztán mindazon felhasználók, akik játszanak egy-két Facebook játékkal, rögtön érezni fogják, hogy az iPad számukra nem az igazi, mert hiába van egy-két applikáció direkt iPadre átírva (FarmVille), nagyon sokan vannak (vagyunk?), akik néha szívesen ütjük el az időt pár egyszerűbb aprósággal is. A Bejeweled Blitz, a Zuma Blitz, a Dolphin Olympics 2 egyáltalán nem működik iPaden, a szerkesztőségi kedvenc Pina Pony sem indul el - s ennek a Flash hiánya az oka.

Érdekes lehet még azt elemezgetni, hogy hordozhatóság szempontjából melyik eszköz a jobb. Az Air kicsivel 1 kilós tömege mellett az alig 600 grammos iPad 2 érezhetően könnyeb ugyan, és a méretek kapcsán is van különbség. Az iPad egy centivel vékonyabb (és ez inkább az Air érdeme), majdnem 6 centivel rövidebb, de csak egyetlen centiméterrel keskenyebb. Viszont egyik sem fog beférni egy gatya zsebébe, mindenképpen táska kell a cuccoláshoz, s innentől a fenti különbségek kevésbé lesznek relevánsak.

Ugyanakkor viszont a lakáson belüli "bárhol leülök és netezek" mindkét eszközzel abszolút játszik, s bár sokan azt gondolják, hogy az iPad a billentyűzet hiánya miatt sokkal kényelmesebb, ezzel - hosszú használat után - könnyedén lehet vitatkozni. Az iPadet ugyanis az ember nem rakja le. Vagy a térdére támasztja, vagy a kezében fogja, vagy megpróbálja asztalra tenni, de akkor ott kell görnyedni felette, esetleg ha fekszünk, akkor fölé lehet könyökölni, de igazából ha az ember interaktívan szeret netezni (értsd: hozzá is szól fórumokhoz, levelezget), akkor egy idő rájön, hogy a gépeléshez nem árt két kéz. Ezen segít valamelyest a Smart Cover, mely állványként is használható, de az élmén még így sem lesz az igazi. A kis MacBookot viszont ugyanúgy lehet ide-oda cuccolni, annyira könnyű, hogy egy kézzel is cipelhető, ölünkbe is kaphatjuk, ráadásul a kijelző-billentyűzet szög szabadon variálható, asztalra is tehető mindenféle hókuszpokúsz nélkül, egyszerűen nem annyival nagyobb, amennyivel praktikusabb. Az iPad 2 viszont tovább bírja akkumulátorral (10 óra), ami mellette szól ugyan, de az Air 5 órás üzemideje sem smafu.

Összefoglalva tehát azt lehet mondani, hogy akinek nem fontos a Flash, annak az iPad (ára miatt) jobb választás lehet, de a komplett internetes élmény mégicsak a MacBook Air kapcsán érhető el, főleg akkor, ha a szövegbevitel is fontos. Sokat levelezők, fórumozók, kommentelők esetleg csatlakoztatható billentyűzettel vértezhetik fel az Apple táblagépét, de ott mindenképp valami fixen kialakított, stabil helyre kell pakolászni, míg az Air esetén bárhol kényelmesen használható billentyűzetet kapunk. S persze a netezés csak egyetlen aspektusa a két gép megítélésének, ugyanakkor mindannyian ismerünk olyan felhasználókat, akik csak a böngészés miatt vettek notebookot - nekik az iPad is opció, bár nyilván át kell szokniuk az egér + billentyűzet kombinációról az érintőképernyőre.

Bog

Azóta történt

Előzmények