Hirdetés

Apple blog: Távozik az Apple-től Scott Forstall és John Browett

Fontos hírre ébredhettek az Apple életét számon követő érdeklődők, ugyanis az almás cég bejelentette: távozik a cégtől Scott Forstall és John Browett. Scott távozása különösen nagy érvágás lehet az Apple-nek, hiszen ő volt az iOS fejlesztésért felelős alelnök. Valószínűleg sokan tudják, hogy neki köszönhető az iOS kialakításának és megtervezésének legjava, s gyakran Steve Jobs lehetséges utódjának is emlegették. Nem véletlenül, hiszen karizmatikus, határozott, előretörő figuraként jeleskedik mindig, mely tulajdonságának az évek alatt a hátránya is kiütközött a vállalatnál. John Browett is elhagyja az Apple-t, ő a kiskereskedelemért felelt. Szerepét átmenetileg Tim Cook veszi át, aki a távozásokról mindössze a következőket nyilatkozta:

"Jelenleg az Apple történelmének leginnovatívabb napjaiban élünk, elég csak a szeptemberben és októberben bemutatott iPhone 5, iOS 6, iPad mini, iPad, iMac, MacBook Pro, iPod touch, iPod nano termékekre gondolni. Nem felejthetjük el természetesen azokat az alkalmazásokat sem, melyeket kizárólag az Apple készíthetett el. Keményen összpontosítottunk arra, hogy mindenki számára megalkossuk a világszintű hardvert, szoftver és szolgáltatásokat."

Az élet persze nem áll meg, Forstall szerepét az év végétől Craig Federighi veszi át, aki nem csak az iOS részlegét (ahova egyébként innentől Jony Ive is besegít), hanem a Mac divízióját is magáénak tudhatja majd. Eddy Cue  az internetes szolgáltatásokért felelős alelnök – fogja vezetni a Sirit és a térképeket. Cue egyébként nem ismeretlen forma az Apple-nél, hiszen neve egybeforrt a MobileMe szolgáltatással, de az iCloudra átváltást is ő segítette elő. Bob Mansfield sem megy nyugdíjba még, ő egy új csoport élére áll, melynek feladata, hogy összehozza az Apple csapatait egy szervezetbe, így könnyebben és magasabb szinten tudnak majd együttműködni egymással.

Scott ambiciózus és erős személyisége sokáig az Apple érdekét szolgálta, ám ez mára visszaütött, hiszen számos más vezetővel "ápolt" elég rossz kapcsolatot. A legújabb hírek szerint távozása előtt az verte ki végleg a biztosítékot Tim Cooknál, hogy nem volt hajlandó bocsánatot kérni az új térkép hibái miatt, hiszen szerinte mindez csak felfújt médiaügy volt. Akárhogy is, az "eltávolítása" meglepő, habár a bejelentés óta nyilvánosságra hozott vélemények némelyikéből már lehetett (volna) erre következtetni:

1. Andy Miller mondta: "Scott mindenkinél közelebb állt Steve-hez (Jobs)."
2.  Belső források alapján állították, hogy Forstall annyira utálta Jony Ive-t (vezető dizájner) és Bob Mansfieldet (Mac divizió vezetője), hogy Tim Cook jelenléte nélkül nem volt hajlandó velük egy szobában lenni.
3. "Egyszer arra gondoltam, hogy Scott lehetne az Apple vezérigazgatója." - nyilatkozta Mike Lee szoftvermérnök. "Mindezt bóknak szántam."
4. "Az iPhone 4 megjelenése előtt Scott volt az, aki elérte Jobnál, hogy minél több ember tesztelhesse a prototípust, a tökéletesebb visszajelzések végett. Így történhetett az, hogy ezekből végül elvesztettek egyet." - tette közzé véleményét egy volt Apple menedzser.

Tény, hogy Scott Forstall már nem lépett színpadra az Apple iPad Mini bejelentésekor, ehelyett a közönség soraiban foglalt helyett. Bizonyos források szerint mindenesetre Tim Cook tanácsadója maradhatna, habár nehezen elképzelhető, hogy beérné a jövőben egy ilyen pozícióval.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone 5 - öt lett S

    Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

  • Apple kontra Samsung - mi fog most történni?

    Tényleg ennyire fontos lenne ez a döntés? Miért különleges az amerikai jogrendszer? Kérdezünk, elemzünk, válaszolunk.

  • Mobilos kamerák egymás ellen

    Összeszedtük a jelenlegi mezőny legismertebb és legjobb kamerás okostelefonjait, hogy összemérjük produkcióikat. Óriásteszt következik.

  • Az új iPad - nem kellett jósnak lennünk

    Megérkezett az új iPad, melyet a kereshetőség miatt a neten mindenki iPad 3-nak fog hívni. A kijelzője elképesztő, processzora nem változott. Alapvetően papírforma.