Az utóbbi hetek mobilvírusairól

A Cardtrap.F és G Symbian SIS fájl trójai programok, melyek letiltják a telefonba épített rendszeralkalmazások futását, és Windows férgeket, Win32.Rays, Win32.Padobot.Z és Win32.Cydog.B kártevőket másolnak a telefon memóriakártyájára. A Cardtrap.F ezenkívül számos Cabir változatot, többek között a Cabir.C férget is telepíti a készülékre. Ha a felhasználó PC segítségével próbálja meg leolvasni a memóriakártya tartalmát, véletlenül aktiválhatja a Win32.Rays férget. A Cardtrap.F és G trójaiak Doomboot.A trójai komponenseket is felraknak a telefonra, amelyek megakadályozzák, hogy a telefon bebootoljon.

A Locknut.C egy rosszindulatú SIS fájl trójai, amely Symbian Series 60 mobiltelefonokhoz készült javításnak álcázza magát. A Locknut.C installálásakor a kártevő egy futtatható fájlt telepít a készülékre, amely tönkreteszi a kritikus rendszer összetevőt. Ezzel a művelettel minden alkalmazást megbénít a telefonon. A Locknut.C egy Cabir.B kártevőt is feltesz a készülékra, de ez nem indul el automatikusan, mivel a Locknut.C minden alkalmazást hatástalanít a fertőzött telefonon, így a Cabir.B-t is.

A Skulls.S a Skulls.C trójai legújabb variánsa, a trójai alkotófájljai szinte teljesen megegyeznek a Skulls.C elemeivel. A legfőbb különbség, hogy a Skulls.S több alkalommal Cabir.F-et tesz fel a készülékra. Ha Skulls.S-et telepítik, csak a telefon hívó és hívásfogadó funkciói működnek, használhatatlan lesz minden egyéb funkció – így az SMS- vagy MMS- használat, böngészés, fényképezés.


Azóta történt

Hirdetés