Bemutatkozott a negyedik Fairphone

A továbbra is könnyen javítható és cserélhető alkatrészekből felépülő Fairphone 4 most igazán korrekt hardvert tud felmutatni.

A Fairphone-ok valós értéket az etikus és fenntartható forrásból származó alapanyagokkal, a kiemelkedő munkakörülmények és a modularitás adja, általában azért korrekt hardver és kimagasló terméktámogatás mellett. Az új modell szintén cserélhető alkatrészekből épül fel, mindamellett rendelkezik egy IP54-es védettséggel, ami nem valami igazán komoly ellenállóság, de a koncepciót tekintve azért szép mérnöki teljesítmény, a MIL810G tesztek közül pedig az esésre vonatkozóakat abszolválta sikerrel.

[+]

A Fairphone 4 6,3 hüvelykes, FHD+ felbontású LCD panelje is könnyen cserélhető, ahogy a 48 megapixeles, optikai képstabilizálással dolgozó főkamera és a szintén 48 megapixeles, autofókuszos, makkrófotózásra is használható ultraszéles és a ToF szenzor is. Szintúgy a 25 megapixeles szelfiegység. A Fairphone 3-hoz egyébként tavaly mutattak be új kameramodulokat, úgyhogy a jobb fotós képességek miatt felesleges volt beruházni egy komplett új készülékre.

Az idei modell már az 5G-képes Snapdragon 750G szettel dolgozik 6/128 GB vagy 8/256 GB természetesen bővíthető belső tárhely mellett és az NFC sem maradt ki. Az 5 év garanciával rendelkező eszköz minimum két Android főverziót kap az Android 11-et követően, a szoftveres terméktámogatás pedig 2025-ig garantált. Az ujjlenyomat-olvasót a jobb élen találjuk, 3,5 milliméteres jack viszont már nincs, cserébe elérhető a Fairphone újrahasznosított alapanyagokból készülő, aktív zajszűrős, Bluetooth 5.3-mal dolgozó TWS fülese 99 euróért.

A 3905 mAh-s akkumulátort maximum 30 wattos teljesítménnyel lehet tölteni, amit igény szerint külön lehet megvásárolni, maga a telep pedig természetesen könnyedén cserélhető. A 9,3 pontos javíthatósági minősítést kapott Fairphone 4 sem olcsó, de a koncepciót és a lehetőségeket elnézve egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy sokaknak egyértelműbb választás, mint bármelyik erősebb készülék az árkategóriában. A Fairphone 4 6/128 GB-tal 208 ezer forintnyi euróba kerül, a 8/256 GB-os modell pedig 232 ezer forintra jön ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés