Bemutatjuk a Samsung Galaxy A34-et és A54-et

Megérkeztek a Samsung legnépszerűbb mobiljainak új változatai a hivatalos magyar árakkal együtt.

"Az új Samsung Galaxy A54 5G és Galaxy A34 5G fényesebb kijelzőjével, fejlettebb kamerákkal és az előző modelleknél hosszabb akkumulátor-üzemidővel kínál kiemelkedő teljesítményt" — írja a Samsung két új Galaxy A készülékéről, melyek Magyarországon március 16-tól elérhetők a gyártó weboldalán, a szolgáltatóknál és a kiskereskedőknél. A népszerű Galaxy A sorozat idén megjelenésében közelebb lép az S23-as csúcsmodellekhez, a hátlapon csökkent a segédkamerák száma, a kamerasziget helyett pedig különálló, a műanyag hátlap síkjából kiemelkedő gyűrűkben elrendezve kaptak helyet az egyes szenzorok. A képeken látható, év elején már bemutatott A14 esetén különlegesen texturált, kissé recés a hátlap, az A34 a megszokott sima, matt plasztikot hozza, az A54 pedig a Samsung üveghatású műanyagját, a glasstic anyagot kapta. Mivel a Galaxy A14-ről már írtunk, itt elolvashatja az érdeklődő, s teszt is lesz hamarosan, ebben a hírben az A34 és az A54 újdonságai lesznek fókuszban.

Balról jobbra: Galaxy A14, Galaxy A34 és Galaxy A54.
Balról jobbra: Galaxy A14, Galaxy A34 és Galaxy A54. [+]

Rendezzük le a színeket és az árakat kezdésként:

  • A Galaxy A34 6/128 GB-os kiszerelésben grafit, lime, lila és ezüst színekben jön hazánkba 169 990 forintos ajánlott áron.
  • A Galaxy A34 8/256 GB-os változata grafit és lime színben lesz elérhető 194 990 forintért holnaptól.
  • A Galaxy A54 már 8/128 GB-os változatban indít grafit, lime, lila és fehér színekben 209 990 forintért.
  • A Galaxy A54 nagyobb tárhelyes, 8/256 GB-os változata grafit és fehér színben kapható március 16-tól 229 990 forintos ajánlott fogyasztói áron.

Egységes a dizájn az év elején bemutatott S-szériával.
Egységes a dizájn az év elején bemutatott S-szériával. [+]

Mindkét modell esetén bővíthető a tárhely microSD kártya használatával, maximum 1 TB-os kártyát képesek kezelni a telefonok. Egységes az is, hogy 5000 mAh-s akkumulátor található az A34-ben és az A54-ben is, a Samsung szerint ezzel több mint két napon keresztül bírják egy feltöltéssel a készülékek. A töltőt ugyanakkor a vásárlónak külön kell beszereznie, a dobozban csak egy Type-C végű kábelt mellékel a Samsung, maximum 25 wattot képes felvenni mindkét modell vezetéken keresztül, a vezeték nélküli töltés nem opció.

Közös tulajdonságai közé tartozik még a Galaxy A34-nek és A54-nek, hogy Android 13 alapú One UI 5.1-es rendszert futtatnak megjelenéskor, benne a Samsun Knox biztonsági rendszerrel. A telefonokra négy generációnyi rendszerfrissítést és öt évnyi biztonsági frissítést garantál a Samsung.


[+]

Egységes a 120 Hz-es képfrissítésű AMOLED panel is a mobilokban, a képátló ugyanakkor már eltér. A Galaxy A34-ben 6,6 hüvelykes FHD+ Super AMOLED kijelző található, a Galaxy A54-ben ezzel szemben valamivel kisebb, 6,4 hüvelykes panel került. A gyártó ígérete szerint az idei modellek kijelzői jobban láthatók erős napfényben is, 1000 nites fénysűrűségű panelt ígérnek és megújult a telefonok által használt képfeljavító technológia is. A kijelzőben ott rejtőzik az optikai ujjlenyomat-leolvasó mindkét modellben, az A34 megjelenítőjét ugyanakkor U-alakú notch töri meg felül, ebben található a 13 megapixeles fix fókuszú és f/2,2-es fényerejű előlapi kamera. Az A54-ben Infinity-O kijelző van, ami a Samsung által kitalált fantázianév a kijelzőbe lyukasztott előlapi kamerára, itt egy 32 MP-es szenzorról beszélhetünk, f/2,2-es apertúrával.

A Galaxy A14-ben marad a keretben, a gombba integrált ujjlenyomat-leolvasó, a Galaxy A54 pedig továbbra is ezüstös gyűrűt tart az előlapi kamerája körül.
A Galaxy A14-ben marad a keretben, a gombba integrált ujjlenyomat-leolvasó, a Galaxy A54 pedig továbbra is ezüstös gyűrűt tart az előlapi kamerája körül. [+]

A hátlapi kamerahármas eltér, viszont mindkét készülék széles látószögű kamerája optikailag stabilizált, a szoftverben pedig egységesen elérhetők a Nightography éjszakai mód, a digitálisan felerősített videóstabilizálás (VDIS), és a továbbfejlesztett képszerkesztő, mely képes például leszedni a nem kívánt árnyékokat és tükröződéseket is a képekről. A funkció az S-szériában már elérhető, az A34 és az A54 az elsők az A-szériákban, melyek képesek erre.

Kamerák a hátlapon.
Kamerák a hátlapon. [+]

Az A34 hátlapján 8 megapixeles, fix fókuszú ultraszéles másodlagos kamerát (f/2,2), 48 megapixeles, autofókuszos széles látószögű főkamerát (OIS, f/1,8) és egy 5 megapixeles, fix fókuszú makrókamerát (f/2,4) találni. Az A54 ezzel szemben 12 megapixeles ultraszéles kamerát kínál, de marad az apertúra mérete és a fix fókusz, a főkamera felbontása pedig 50 megapixel, optikai stabilizálással és autofókusszal. A harmadik segédszenzor itt is egy 5 megapixeles makró kamera, nagyításra alkalmas dedikált zoomkamera tehát továbbra sincs a középkategóriában, marad a digitális nagyítás.


[+]

Ahogy a kijelző kisebb az A54-ben, úgy az egész telefon is valamivel (158,2 x 76,7 x 8,2 mm és 202 gramm), mint az A34 (161,3 x 78,1 x 8,2 mm és 199 gramm), de nem jelentős az eltérés. A kijelzőt körülölelő keret mérete is nagyjából megegyezik, ahogy a gombok elhelyezkedése is a keret jobb oldalán. Az A34 és az A54 háza is rendelkezik IP67-es védelemmel, ugyanakkor 3,5 mm-es fülhallgató csatlakozót keresni egyiken sem érdemes.

Mindkét készülékről tudni, hogy nyolcmagos CPU-t használnak, ám van eltérés az SoC típusa között: az A54-be a Samsung saját Exynos 1380-a, az A34-be a MediaTek Dimensity 1080-a (MT6877V) került. Az új lapkák jobb grafikus teljesítményt és energiahatékonyságot ígérnek, a tesztkészülékek már megérkeztek, így hamarosan érkezünk mi is a telefonok terhelés alatt hozott eredményeivel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés