Beperelték az Apple-t az iPhone-ok lassításáért

A két kaliforniai lakos, akik az Apple ellent pert indítottak, csoportos kereset benyújtását tűzték ki célul.

Nem tartott sokáig: aznap, amikor az Apple elismerte: a „legkiválóbb teljesítmény érdekében”, az iPhone (akkumulátorok) életciklusának meghosszabbításáért az elöregedő teleppel szerelt készülékek processzoros képességeit korlátozzák, máris beperelték Cupertinót szerződésszegésért. Az Apple indoka az iPhone 6, a 6s és az SE esetében már tavaly bevezetett „új funkció” kapcsán az, hogy így kerülhető el a több száz töltési cikluson átesett és a teljesítményéből veszített akkumulátorokkal szerelt készülékek kikapcsolása, aminek a feszültség ingadozása az oka. Tavaly az említett készülékek, nemrég pedig a mindössze egy éves iPhone 7 variációk kapcsán bukkantak fel nemtetszésükről beszámoló visszajelzések, miszerint a tulajdonosok Apple mobilja jóval lassabb, mint korábban, és sokan összefüggést véltek felfedezni ezen lassítás és az új generáció piacra kerülése között. A GeekBench szerint mindez táplálhatja a tervezett elavulás vádjait, ami miatt egyébként járt már az Apple bíróságon.

Elölről szinte lehetetlen megmondani a különbséget a két legutóbbi elődhöz képest, ha nem a kozmoszfekete színt választottuk.
Az iPhone 7 is érintett a teljesítménykorlátozásban, és így a tegnap benyújtott perben [+]

Ismét készülődhet Cupertino jogi csapata: tegnap, nem sokkal a sajtóközlemény publikálása után Stefan Bogdanovich és Dakota Speas a Wilshire Law Firm ügyvédi irodát megbízva pert indított Cupertino ellen az Egyesült Államok Kaliforniai Kerületi Bíróságán. A vád szerint az Apple szerződést szegett azzal, hogy a korábbi iPhone-okat lelassította az újak megjelenésekor, és ehhez nem kérte a vásárlók előzetes beleegyezését vagy hozzájárulását. A felperesek ezzel egy időben azon dolgoznak, hogy Kaliforniában, illetve az egész Egyesült Államokban is csoportos keresetté bővítsék a pert, amihez elvileg minden amerikai lakos csatlakozhat, aki érintettnek érzi magát a dologban.

Az iPhone X mindent újraír az Apple okostelefonok történetében
Az iPhone X teljesítménye rövid időn belül biztos nem fog csökkenni, ám a sajtóközlemény arra céloz, hogy akár ezt a terméket is érintheti a CPU korlátozása, amennyiben a beépített akkumulátor elöregedik [+]

A fentiek meglehetősen komoly vádak, viszont nem lesz egyszerű a felpereseknek bizonyítani, hogy az Apple azért lassítja a régi telefonokat, hogy ezzel közvetett módon az újak megvásárlására buzdítsa a tulajdonosokat. Végső soron valóban előfordultak készülékleállások a régebbi iPhone-okon, amelyen a szoftverfrissítés tényleg javított, illetve az akkumulátorcsere más esetekben visszahozta a vásárláskor elérhető, maximális teljesítményt. A per nyilván nagy visszhangot fog kapni az idő előrehaladtával, de arról is érdemes lesz értekezni, hogy ha már egy tavalyi okostelefon akkumulátora annyit veszít a teljesítményéből, hogy jobb a potenciális leállás elébe menni a CPU korlátozásával, nem volna-e jobb visszatérni a cserélhető telepekhez?

Az iPhone X sajátos, kettős kiosztású akkumulátort kapott, azt viszont még nem tudni, hány töltési ciklus után kezd drasztikusan romlani a teljesítménye
Az iPhone X sajátos, kettős kiosztású akkumulátort kapott, azt viszont még nem tudni, hány töltési ciklus után kezd drasztikusan romlani a teljesítménye (forrás: iFixit) [+]

Nem nagyon maradt ma ajánlat a csúcskategóriában lepattintható hátlapot kínálva, és a vízálló házakba gondosan elzárt telepek cseréje otthoni módszerekkel roppant kockázatos, a garanciális időszakon túl, hivatalos szervizeléssel pedig időigényes és drága. A több százezer forintos ketyeréket az ember eleve több év használatra tervezi, de ha el is adja, akkor más fog idővel belefutni az akkumulátorcsere szükségességébe, és valóban akad, aki a költséges procedúra helyett inkább új ketyere vásárlása mellett dönt. Sok technológiát ígértek már a jelenlegi lítium-ionos telepek kapacitásának és élettartamának növelésére, ám egyelőre még várni kell a komoly áttörésre, ez pedig olyan eseteket szül, mint például az elöregedő iPhone-ok teljesítményének korlátozása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

    Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

  • Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

    Az almás vállalat egy rendkívül kompakt méretű készüléket dobott piacra. A külső már ismerős, a belső pedig bivalyerős, a kamera és az üzemidő is dicséretes. De vajon ez elég lesz a sikerhez?

Hirdetés