Betiltották a HTC reklámját

Az Egyesült Királyság illetékes hatósága, az Advertising Standards Authority, lényegében a reklámokat felügyelő helyi szerv, kifogásolhatónak találta a HTC egyik csúcsmodelljét promótáló anyagot, amit így kénytelenek voltak visszavonni. Nem mintha ez jelentene bármit is azon kívül, hogy valószínűleg emiatt több emberhez jut el világszerte, mint amennyire önerőből valaha is esélye lett volna. Az anyag természetesen számos, de immár nem hivatalos forrásból elérhető maradt, a hatóságok szerint viszont megtévesztő.

A szorongatható, ezáltal pedig különböző funkciókkal felruházható élekkel rendelkező U11 ugye IP67-es besorolással is bír, ami per definitionem azt jelenti, hogy szilárd tárgyak szerkezetbe jutása ellen mechanikailag tökéletesen védett, a vízbe merülést  pedig korlátozott ideig bírja, amit általában a gyártó saját maga határoz meg a sztenderd 0,5-1 méteres mélység és 30 perces időtartamon felül. Vagy alul. Ez rendre kivételeket, kitételeket és korlátozás-féleségeket eredményez, amelyek többnyire a vevőtájékoztató határoz meg pontosabban.

HTC U11
HTC U11 [+]

Az ASA kifogását is a gyártói megszorítások indokolták, mivel a U11 elvileg nem alkalmas arra, hogy direkt alámerítsük, ússzunk, vagy búvárkodjuk miközben nálunk van a készülék. A reklám lényege viszont az, hogy Tom Daley, olimpiai bronzérmes mű- és toronyugró egy U11-gyel a kezében ugrál a medencébe, ráadásul olyan 10 méter magasról, ami nem csak azért probléma, mert a telefon szükségképpen a vízben végzi az ugrás közben szelfiző Daley-vel egyetemben, hanem a becsapódás maga is nagyobb nyomást eredményez, mint a besorolás által meghatározott egy méteres vízoszlop (plusz légköri nyomás) terhelése.

Számos hivatalos forrásból tájékozódhatunk a gyártó által meghatározott garanciális feltételekről.
Számos hivatalos forrásból tájékozódhatunk a gyártó által meghatározott garanciális feltételekről. [+]

A HTC ugyan feltüntette a 2017 közepe óta publikus videó végén, hogy Tom profi, egyrészt ne nagyon próbálják utána csinálni a produkciót, másrészt a készülék IP67-es védelemmel bír. Az ASA szerint ez mind rendben is van, a termékleírás és használati útmutató viszont kifejezetten tiltja a készülék szándékos alámerítését, de ha ez meg is történne, a gombok használatával várni kell egy keveset, így a reklám több ponton sem felel meg a gyártó által meghatározott valós vállalásoknak.

Általában van apróbetűs rész, a garancia megtartásának érdekében mindenképpen szánjunk időt a részletek megismerésére.
Általában van apróbetűs rész, a garancia megtartásának érdekében mindenképpen szánjunk időt a részletek megismerésére. [+]

A tajvani gyártó elnézést kért és eltávolította a kifogásolt reklámot a hivatalos oldalairól, noha csalódott az ASA döntése miatt. Ugyanakkor kifejtették, nem állt szándékukban félrevezetni senkit a készülék ellenállóképességével kapcsolatban, de bocsánatot kérnek, ha ez mégis megtörtént volna. A lényeg egyébként is az előlapi kamera szorítással való exponáló képességének bemutatása lett volna, Mr. Daley pedig lábbal érkezett a vízbe a telefont a feje fölé tartva, így az nem is merült egy méternél mélyebbre. Erre azért nem fogadnánk nagyobb összegben, a vízállóságra viszont mindig a gyártó által a termékoldalon vagy tájékoztatóban meghatározott feltételek érvényesek, függetlenül a minősítés sztenderdjeitől; azok figyelmen kívül hagyása általában garanciavesztéssel jár, így érdemes alaposan tanulmányozni a lehetőségeinket és betartani a korlátozásokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés