Hirdetés

Betör az AMD a Teslákba

Persze nem pajszerrel, hanem grafikus vezérlővel. Jövő héten indulnak a 2021-es Model S és X kézbesítések.

Nem kevesen csodálkoztak rá, amikor Elon Musk pár hónapja bejelentette: a 2021-es Model X és S csúcsverdák lényegében konzolok négy keréken, ugyanis 10 teraflop számítási teljesítményű grafikus vezérlőt építenek beléjük. A februári-márciusi leszállításokból aztán vélhetőleg chiphiány és az új, radart elhagyó Tesla Vision vezetésbiztonsági rendszer miatt május, majd június lett – az efféle késéseknek amúgy gúnyneve is van: Elon-időszámítás.

Bekukkantás az üvegtető felől
Bekukkantás az üvegtető felől [+]

Jelenleg mindenesetre úgy tűnik: június 10-én, a kaliforniai Fremontban indul az ünnepélyes átadás az első szerencsés tulajdonosoknak, akik persze egy rakás pénzt otthagynak gaming szedánjukért vagy SUV-jükért. Idő közben egyébként az internet népe kutakodott, és arra jutott, hogy Navi 23 kódjelű, RDNA 2 architektúrájú GPU hajtja majd meg a nevezett Teslák fedélzeti multimédiás rendszerét – már persze akkor, amikor erre épp szükség van az előnyeire, egyelőre ugyanis nem tudni, hogy a beígért Witcher III Wild Huntból vagy a Cyberpunk 2077-ből melyik lesz elérhető a járgányokra a start pillanatában.


(forrás: AMD) [+]

Dr. Lisa Su, az AMD vezérigazgatója mindenesetre megerősítette computexes nyitóbeszédében: valóban RDNA 2-re és Ryzen APU-ra épül a fedélzeti rendszer, a nevezett 10 teraflopos számítási teljesítménnyel. Összehasonlításképpen: a PlayStation 5 10,3 teraflopra képes. A 12,3 és 17"-es elülső kijelzők mellett felkínál amúgy a 2021-es Model S és X egy apróbb, 8"-es hátsó panelt is a két ülés között, hogy vezetékmentes kontrollerrel elölről és hátulról is a Vaják vagy egy biomoddingon átesett hekker bőrébe lehessen bújni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Előzmények