Centiméteres pontosságot ígér az új Samsung UWB chip

Az Exynos Connect U100 mobilkészülékekben és autókban kaphat feladatokat.

Új márkát jelentett be a dél-koreai Samsung, ez az Exynos Connect, mely egy ernyő alá hozza a cég által fejlesztett rövidtávú vezeték nélküli kommunikációs megoldásokat (Wi-Fi, Bluetooth, UWB) használó lapkákat. Ezzel egyidejűleg a Samsung bejelentette a márka első termékét is, az Exynos Connect U100 lapkát, mely egy precíz távolság- és helyinformációs (egyszámjegyű centiméteres és öt fok alatti pontosságot ígérő) UWB chip. Az U100 érkezési idő (ToA) és a háromdimenziós érkezési szög (AoA) méréseket használ fel, így képes az említett pontosság elérésére, illetve így megbízhatóan használható olyan helyen is navigációra vagy követésre, ahol nincs más hálózat vagy GPS-lefedettség.

Spektrális sűrűség NarrowBand és UWB esetén.
Különbségek a spektrális sűrűségben NarrowBand és UWB esetén (forrás: FiRa - What does UWB does?) [+]

A Samsung mobiltelefonokban, IoT kiegészítőkben és autókban látja az U100-as jövőjét, mivel a chip integrálja a rádiófrekvenciás, alapsáv, eFlash memória és energiamenedzsment IP-ket, így ideálisan kompakt. Adott az energiatakarékos mód az akkumulátorról való hosszú üzemeléshez, a megbízható kommunikáció érdekében az U100-as kódolt időbélyeg-szekvenciát (scrambled timestamp sequence, STS) használ, valamint hardveres titkosítóval is fel van szerelve a külső támadások kivédésére.


(forrás: Samsung) [+]

Az Exynos Connect U100 megkapta a FiRa konzorcium elismerését, mert teljesíti az UWB szabványokkal való átjárhatóság kritériumait, valamint megvan benne a Car Connectivity Consortium (CCC) Digital Key Release 3.0-s standardja is, vagyis az U100-as lapka alkalmas járművek digitális kulcsainak tárolására, hitelesítésére és cseréjére, így az ezzel felszerelt mobilok használhatók lesznek digitális autókulcsként. A Samsung egyelőre nem közölt arra vonatkozó információt, hogy mikor és milyen márkájú okostelefonban, kiegészítőben vagy autóban kerül piacra a chip, a vállalat maga új csúcskategóriás Galaxy telefont leghamarabb várhatóan a nyár végén mutat be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés