CES 2014: A viselhető elektronika felé nyit a Sony

A Sony tegnap bemutatta az Xperia Z1 Compactot, amely végre IPS kijelzőt kapott. A Las Vegas-i kiállításon alkalmunk nyílt Jan Makinot, a Sony  marketing managerét ennek kapcsán megkérdeznünk, hogy miért kellett eddig várnunk erre. Makino szerint a Sony folyamatosan vizsgálja, hogy milyen komponenseket használ a telefonjainak és most látták elérkezettnek az időt, így aztán azt sem zárta ki, hogy a jövőben OLED kijelzőt is láthatunk majd a japán gyártó mobiljaiban. Azonban nem csak az Xperia Z1 Compact mutatkozott be tegnap, hanem más érdekesség is akadt. A Core egy apró kis eszköz, ami Bluetooth kapcsolatban van a telefonunkkal (és a Low Energy szabványt használja) és alapvetően kétirányú kapcsolatot valósít meg. Egyrészt gyűjti a gyorsulásmérő segítségével a mozgási adatokat, másrészt a telefonra érkező eseményeket vibrációval jelzi.


[+]

A Core egyelőre még kvázi prototípus, nincs piacon, árat sem tudtak mondani, de van hozzá SDK, bárki fejleszthet olyan alkalmazást, ami a Core által összeszedett információkra támaszkodik. A Sony ezt egy karpereccel és egy LifeLog nevű szoftverre demonstrálta: előbbibe egy mozdulattal bepattintható a Core, utóbbi pedig egy speciális alkalmazás, ami minden eseményt rögzít, ami velünk történik.

Egyrészt megkapja a Core-tól a mozgási adatokat, másrészt azon infók alapján is dolgozik, amik magából a telefonból jönnek. Mindezt aztán egy jópofa animáción keresztül meg is mutatja, látjuk, hogy telik-múlik az idő, kis animációk jelzi, hogy mikor és mit csináltunk, bele van az egészbe kalkulálva az időjárás is, tehát például ha éjféltől nézzük a napunkat, akkor a minket szimbolizáló fickó eleinte alszik, aztán amikor mi is felkeltünk, akkor ő is felkel, elkezd sétálni, ha esett az eső, akkor ezt is látjuk. Amikor fotóztunk, akkor kis ikon jelzi, hogy fotózás történt, amikor elmentünk futni, akkor a figura is szaladgál, az animáció alatt pedig kis négyzetekben színes csíkok jelzik, hogy milyen típusú tevékenységből mennyit csináltunk. Magunknak tűzhetünk ki célokat, mondjuk 8 órát szeretnék aludni, 30 percig futni, sétálással 150 kalóriát elégetni, az app pedig figyeli, hogy teljesülnek-e ezek és kábé saját magunk által definiált achievmenteket érhetünk el.

Egyelőre ez a karpereces téma van, a Sony nagyon számít rá, hogy majd mindenféle cégek látnak ebben fantáziát és készítenek más típusú kiegészítőket is, mint ahogyan arra is fel vannak készülve, hogy más típusú alkalmazások is születnek majd. Egyelőre azonban a szakmai közönség nem nagyon lelkesedett a Core-ért, de lehet, hogy a japánok jobban látják a jövőt.

Az Xperia Z1 Compactról, illetve a Core-ról is vettünk videót, ezt alant találja az olvasó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés