Hirdetés

CES blog: Mitől jó egy állatkert?

Az egy főre eső babakocsik száma soha nem látott magasságokban járt, amikor január 3-án úgy döntöttünk, hogy látogatást teszünk San Diego állatkertjében. A suli már bizonyára elkezdődött, mert iskoláskorú gyerekeket csak elvétve láttunk, de fiatal szülők egész kicsi srácokkal elképesztő mennyiségben voltak jelen, egyébként olyan babakocsi-überjárgányokkal, hogy attól még az újlipótvárosi menedzseranyuk sminkje is elfolyt volna.


[+]

Ha tegnap a nejem végigküzdötte velem a számára kevéssé érdekfeszítő USS Midway megtekintését, akkor minimum jöttem neki 1 db állatkerttel, de én jobban jártam, mert amúgy az állatkertekben alapvetően komfortosan érzem magam, főleg hogy a Balboa Parkban tespedő, 40 hektáros létesítmény amúgy elég jónak ígérkezett, mindenhol azt írták, hogy ez az egyik legjobb, ha nem a legjobb állatkert világszerte. Előrebocsátom, ha ez a legjobb, akkor Budapestnek nincs szégyellnivalója, de Veszprémnek sem, noha méretben nyilván más a szint.


[+]

52 dollár azért elég vaskos summa egy állatkerthez, de ebben benne foglaltatik a park felett kifeszített kötélpálya egységeiben történő haladás és a buszos körbevezetés fájós lábúaknak. Aki pedig mindent meg akar nézni, annak úgy 5 órás programot kínál az állatkert és legalább 12 ezer lépést, az órám legalábbis ezt jelezte. Halakat és tengeri állatokat viszont ne keressünk, ezek ugyanis a SeaWorld nevű óceános élményparkban lakoznak, ami egy tök külön létesítmény. Van amúgy 4D mozi, meg különböző performanszok is itt-ott, de ezektől mi eltekintettünk, így is láttunk patkány megfojtó és felfaló kígyót, alvó vízilovat (az megvan, hogy ezek a víz alatt alszanak és anélkül jönnek fel 3-5 percenként levegőért, hogy felébrednének?) és teknősharcot. Ami nekem új volt, az óriásteknősök adták elő, mint egy lassított felvételben pörgő közúti szájkarate, a lenti videón megtekinthető.

Az állatkertezés után még sétáltunk egyet a Balboa Park nem állatoknak fenntartott részén, ami további 450 hektárt tesz ki és - ki hitte volna - az USA egyik legrégebbi közparkja, amely 1835-ben nyílt meg, ami azért különös, mert ekkoriban még San Diego Mexikóhoz tartozott, csak 1848-ban került át amerikai fennhatóság alá. Tele van egy rakás múzeummal, kerttel, étteremmel a nemzetek házaival, amelyek között ott van Hungary is, egy óriási Márai Sándor poszterrel az ajtón, ugyanis Márai életének utolsó 8 évét itt töltötte.


[+]

A régi belvárosban ettünk hatalmas adag mexikói kaját, egyrészt maga a környék is megér egy sétát, másrészt megint elfelejtettük, hogy itt más méretűek az adagok, a szerintem teljesen értelmetlen kalóriabombát képviselő gigareggeli (tojás, bacon, krumpli, kolbász, palacsinta) után kimaradt az ebéd, de így sem bírtuk legyűrni.

Itt ettünk nagyon sok és nagyon jó mexikói kaját
Itt ettünk nagyon sok és nagyon jó mexikói kaját [+]

San Diego egyébként még legalább két napot megért volna (SeaWorld, Safari Park, modern belváros, Chula Vista, esetleg Tijuana), de nem lehet mindenhol annyi időt eltölteni, amennyi ideális lenne, ha oda akarunk érni a CES-re. Most azt mondom, hogy sajnos, de remélhetőleg a CES is elég frankó lesz.

Hirdetés