Csendben bekerült a Dvorak kiosztás az iOS natív billentyűzetébe

Az Apple-alapító Steve Wozniak nagy rajongója ennek a billentyűzetkiosztásnak.

Nem beszélt róla az Apple, de az iOS 16 billentyűzetének beállításai között bővültek a virtuális klaviatúra kiosztásainak beállítási: a QWERTY, QWERTZ és AZERTY mellett megjelent a Dvorak billentyűzet is. Ezt korábban csak külső szoftverrel vagy fizikai billentyűzet csatlakoztatásával lehetett iOS-en elérni. A Dvorak magyar nyelvű billentyűzettel jelenleg nem támogatott, angolul viszont használható, a szójavaslatok és az ujj csúsztatásával történő gépelés is ugyanúgy megy, mint más kiosztások esetén. Az ékezetes karakterek is ugyanúgy előhozhatók az ujj egy-egy magánhangzón tartásával, szóval ha angolra állítottuk a billentyűzetet és kikapcsoltuk az okos korrekciókat, magyarul is használhatjuk.

Így néz ki az iOS keresőjében a Dvorak kiosztású billentyűzet.
Így néz ki az iOS keresőjében a Dvorak kiosztású billentyűzet. (forrás: Mobilaréna) [+]

A Dvorak előnyei közé tartozik a QWERTY-vel szemben, hogy gyorsabb gépelést tehet lehetővé, a kiosztást ismerő kevesebb hibát üthet, valamint csökkenhet az ínhüvely-sérülés esélye. Megtanulni hosszabb folyamat lehet, haszna pedig leginkább csak ott van, ahol az ember kettőnél több ujjat használ a szövegbevitelre, ami telefonon ugye nem gyakori, hisz a hüvelykujj végével pötyög a legtöbb felhasználó.

Balra: Dvorak kiosztás fizikai billentyűzeten. Jobbra: Dvorak kiosztás az iOS 16 alatt.Balra: Dvorak kiosztás fizikai billentyűzeten. Jobbra: Dvorak kiosztás az iOS 16 alatt. Balra: Dvorak kiosztás fizikai billentyűzeten. Jobbra: Dvorak kiosztás az iOS 16 alatt. (forrás: Lexiq.hu / Mobilaréna) [+]

Éppen ezért kicsit furán is néz ki a Dvorak iOS-en, mert nem tölti ki a rendelkezésre álló helyet. Ahol egy fizikai billentyűzeten a pont, vessző és más írásjelek lennének, ott a bal felső sarokban üres helyet hagy az iPhone rendszere, ugyanúgy külön billentyű mögött maradnak a szimbólumok. A gépelés is kicsit furcsa, hisz két ujjal az ember könnyedén átéri a QWERTY kiosztást is, ha pedig egy kézzel írna, akkor opció a kijelző jobb vagy bal oldalára kitolni az iOS billentyűzetét. Plusz van diktálás is, ami meglepően pontos magyar nyelven is.


(forrás: Mobilaréna) [+]

A Dvorak kapcsán érdekesség, hogy Steve Wozniak, az Apple társalapítója nagy rajongója a kiosztásnak, állítólag egy ötórás repülőút alatt tanulta meg használatát és azóta ezzel gépel QWERTY helyett. A Mac számítógépek a kezdetek óta támogatják, szoftveresen a Dvorakot, az 1984-es Apple IIc pedig még külön fizikai kapcsolót is kapott, amivel lehetett ugrálni a QWERTY vagy a Dvorak között. Az iOS 16 alatt a Beállítások - Általános - Billentyűzet - Billentyűzetek menüpont alatt lehet váltani nyelvtől függően. Tesztünk alapján a magyar nem támogatott, az angol igen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés