MWC 2022: E-ink kijelzős MatePadet mutatott be a Huawei

10,3 hüvelykes kijelző, érintőceruza támogatás és HarmonyOS 2.0.

Két új eszközt mutatott be a Huawei, ezek közül az egyik a MateStation X, egy all-in-one PC, de mivel ez a Mobilaréna, meghagyom a lehetőséget a prohardveres kollégáknak, hogy írjanak róla. (Jobban is értenek hozzá, így mindenki jobban jár.) Ami viszont számunkra érdekes, az az első e-papír kijelzős MatePad. A MatePadekből már láttunk IPS LCD és OLED kijelzővel szereltet is, azok teljes értékű táblagépek, az újonc MatePad Paper azonban ezeknél korlátozottabb funkcionalitással bír, valahol félúton van egy elektromos jegyzettömb és olvasó, valamint egy tablet között.

 

A MatePad Paper 8-bites, 10,3 hüvelyk átmérőjű tükröződésmentes, reflektív fekete-fehér e-ink kijelzőt kínál, amely 256 különböző árnyalatát tudja reprodukálni a szürkének szöveg, képek és akár videó megjelenítésére is. A felbontás 1872 × 1404 pixel, a képpontsűrűség 227 ppi. Háttérvilágítás van, 32 különböző állásba lehet kapcsolni a fényerőt, és lehet osztott képernyőn is megnyitni dolgokat. A Huawei állítása szerint szoftverüknek hála az éppen megtekintett tartalomhoz alkalmazkodni képes a kijelző, így a szövegek tisztábbak és élesebbek, a képek szebbek, a mozgóképek pedig simábbak. Hisszük majd, ha látjuk.

Nagyobb kijelző, kevesebb lapozás - mondja a Huawei. Azért egy 10,3 hüvelykes könyvolvasót a fejemre ejteni az ágyban valószínűleg jobban fáj, mint egy 6"-es Kindlet...
Nagyobb kijelző, kevesebb lapozás - mondja a Huawei. Azért egy 10,3 hüvelykes könyvolvasót a fejemre ejteni az ágyban valószínűleg jobban fáj, mint egy 6"-es Kindle-t... (forrás: Huawei) [+]

A kijelző kézzel és tollal is irányítható, a második generációs Huawei M-Pencil stylust kezeli a MatePad Paper, a tollat mágnessel az eszköz oldalára lehet csatolni. A ceruza 4096 nyomáspontot érzékel és 26 milliszekundumos késleltetést ígér az e-papír kijelzős eszközzel, ami a PMMA típusú E-Ink panelt használja, így a tollal történő írás sokkal valódibb, füzetbe jegyzetelős érzést ad. A tollal a jegyzettömbön kívül az olvasott dokumentumokba is belerajzolhatunk, írhatunk, ehhez a szoftveres hátteret a HarmonyOS 2.0 módosított változata biztosítja, amivel a cég ígérete szerint lehet egyébként APK fájlokat is telepíteni. Előre telepítve van naptár, levelező program és hangrögzítő is, a beépített hangszórókkal pedig közvetlenül a gépről vissza is hallgathatók a hangjegyzetek.

A MatePad Paper Yu Chengdong kezében, az eszköz oldalán az M-Pencil ceruzával.
A MatePad Paper Yu Chengdong kezében, az eszköz oldalán az M-Pencil ceruzával. (forrás: Huawei Update) [+]

4 GB rendszermemóriát és 64 GB tárhelyet kínál a MatePad Paper, van benne Wi-Fi 6+ és a bekapcsoló gombba integrált ujjlenyomat-leolvasóval zárolhatók a gépen tárolt dolgaink. A cég saját eszközeivel hibátlan ökoszisztémán belüli együttműködést ígérnek vezeték nélkül is, a nem a Huawei által gyártott PC-k kapcsán azt mondják, hordozható meghajtóként fog viselkedni a MatePad Paper, így könnyedén lehet rá fájlokat másolni. Közvetlenül a gépről egyelőre csak a Huawei Books könyvesbolton keresztül lehet vásárolni, vagy böngészőn keresztül letölteni fájlokat, de a cég előre telepítve kínálja az App Gallery-t is a géppel, így akár onnan is megpróbálhatjuk kedvenc könyvolvasó alkalmazásunkat beszerezni.

A MatePad Paper főbb jellemzői.
A MatePad Paper főbb jellemzői. (forrás: Huawei) [+]

A MatePad Paper 360 gramm súlyú, készenléti üzemmódban négy hétnyi üzemidőt ígér a gyártó, aktív akkumulátoros használatról nem esett szó. USB-C csatlakozón keresztül lehet tölteni, ha lemerülne. Fekete, khaki és kék színekben készül, a dizájnt állítólag a könyvek gerince ihlette. Az induló ár az európai piacon 499 euró lesz, ezért az összegért egy M-Pencil és egy Folio Cover nevű összehajtható tok is jár a MatePad Paper mellé. Egyelőre a magyarországi értékesítésről nem esett szó, amint lesz infónk, megírjuk. (Személy szerint bízom benne, hogy teszteszközt is sikerül szerezni.)

A MatePad Paper mellett pedig van még egy Mate-tel kapcsolatos hír: a GSMArena egy kínai Huawei-fórumra hivatkozva azt írja, hogy a cég egyik vezetője megerősítette, készül a Mate 50 termékcsalád.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés