Egyre fontosabb India az Apple-nek

Az Apple két legnagyobb beszállítója immár Indiában készíti az iPhone 13 és 13 Mini készülékeket. A Pro gyártósorai egyelőre maradtak Kínában.

A kínai beszállítói lánctól való függetlenedés következő lépéseként az Apple ezentúl Indiában gyártat iPhone 13, valamint iPhone 13 Mini telefonokat is. Az amerikai vállalat két legnagyobb beszállítója, a Foxconn és a Wistron már beindította, egy hónapon belül egy harmadik beszállító, a Pegatron is elkezdi az indiai termelést. Az Apple 2017-ben kezdett el Indiában gyártatni az eredeti iPhone SE-vel, jelenleg iPhone 11, iPhone SE (2. generáció), iPhone 12 és 12 Mini, valamint az említett iPhone 13 és 13 Mini is készül ott. Az India Times azt írja, hamarosan az új iPhone SE helyi gyártását is elindíthatja a cég, a mobiltól pedig sikert várnak a rendkívül árérzékeny piacon.

Az iPhone Pro és Pro Max modellek továbbra is Kínában készülnek. A képen egy 13 Pro.
Az iPhone Pro és Pro Max modellek továbbra is Kínában készülnek. A képen egy 13 Pro. (forrás: Reuters / Mike Segar) [+]

A világ második legnagyobb mobiltelefonos piacát jelentő országban a behozatali vámok, benne 20% importadóval nem vonatkoznak azokra a készülékekre, melyeket a határon belül szerelnek össze, így az Apple is megspórolja ezt. A GSMArena szerint az Apple a teljes iPhone-gyártás 20%-át Indiába költöztetné, mellette pedig az iPadek összeszerelését is Kínán kívülre tervezik vinni.

Motoros riksák Mumbaiban az iPhone X plakátjai előtt 2019-ben.
Motoros riksák Mumbaiban az iPhone X plakátjai előtt 2019-ben. (forrás: Reuters / Nikkei Asia) [+]

Bár az Apple a vezető prémium márka az indiai okostelefonos piacon, a Counetrpoint szerint 44% részesedéssel, a teljes piaci részesedésük 2021-ben alig volt 4%. S bár ezzel bejutottak a top 10-be, elmaradnak az olcsóbb készülékekkel operáló márkák mellett. A cég 2020-ban nyitotta meg hivatalos indiai webshopját, tervben volt egy Apple Store megnyitása is, a 2021-es iPhone 13-aké pedig az első olyan őszi termékbemutató volt, amit követően Indiában is a nemzetközi premierrel egyszerre indult meg az előrendelés és az értékesítés. Az India Times által megkérdezett helyi piackutató előrejelzései szerint 2022-ben 5,5%-os piaci részesedése lehet az Apple-nek Indiában, ez 7 millió darab eladott iPhone-t jelenthet.

Designed by Apple in California. Assembled in India.
Designed by Apple in California. Assembled in India. (forrás: Nikkei Asia) [+]

A tavalyi év adatai szerint az Indiában eladott iPhone-ok 70%-a már az országban készült, de az összes Indiában készült iPhone csupán 25%-a került a lokális piacra. A többit nagyrészt az Egyesült Királyságba, Japánba, Hollandiába, Németországba és Olaszországba exportálták. India mellett a Kínától függetlenedni próbáló amerikai cégek javarészt Vietnamba és Mexikóba költöztetik az összeszerelő üzemeiket, az Apple kapcsán erről az IT Café írt bővebben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Rekord negyedévet zárt az Apple

    97,3 milliárd dollárnyi bevétele volt a cégnek március végéig és 160 milliónál is több új előfizetőt tudhatnak magukénak szolgáltatásaikkal.

Előzmények

Hirdetés