Elérhető az ingyenes állami adattörlő

De találkozott már bárki is a kormányrendeletben meghatározott címkével, amit a tartós adattárolásra alkalmas eszközök mellé kéne kapnia?

A 726/2020. (XII. 31.) kormányrendelet alapján a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által biztosított ingyenes adattörlést lehetővé tevő szolgáltatás 2021. december 1. napjától érhető el a fogyasztók számára. A szolgáltatás lényege, hogy minden olyan, az NMHH által vámtarifaszám alapján meghatározott tartós adathordozó eszköz mellé biztosítani kell egy úgynevezett címkét, ami egy egyedi sorszámú vonalkóddal és fedőréteggel ellátott adattörlő kód, valamint a szolgáltatás internetes elérésének helyét megjelölő feliratot tartalmazó matrica, amelynek segítségével a fogyasztó az NMHH által térítésmentes szolgáltatásnyújtás keretében biztosított adattörlő alkalmazás használatával, egy alkalommal képes a tartós adathordozón teljes körű, visszaállíthatatlan adattörlést elvégezni.

Szóval a rendelet alapján, ha olyan (új) eszközt vásárolunk, ami tartós adathordozónak minősül, többek között például mobiltelefon vagy táblagép, a kereskedőnek biztosítani kell a címkét, amin a szolgáltatás elérhetősége és az igénybevételhez szükséges kód található. Én személy szerint nemrég vásároltam telefont az egyik szolgáltatónál, jellemzően pedig random boltokban halomra veszem a szintén a fenti kategóriába eső SSD-ket, pont tegnap vettem pendrive-ot, de még egyetlen egyszer sem találkoztam a CECE program igénybevételéhez szükséges címkével. A rendelet alapján mondjuk nem is teljesen világos számomra, hogy a kereskedő köteles kérés nélkül mellékelni a címkét vagy nekem kéne jeleznem az igényemet mint jogosult fogyasztó. Esetleg utólag is kérhetem-e a címkét, amire ugye jogosult vagyok, a vásárlást igazoló számlával?

Pedig a rendelet alapján az NMHH 2021. november 19. napjáig eljuttatta a címkéket Budapest Főváros Kormányhivatala számára, a BFKH 2021. november 24. napjáig gondoskodott a címkék kerületi hivatalok és megyei kormányhivatalok részére való eljuttatásáról, a járási hivatalok pedig 2021. november 30. napjáig gondoskodni kötelesek a címkék kereskedők részére való átadásának megkezdéséről, hogy a szolgáltatás december 1-tól elérhető legyen a fogyasztók számára.

Az egyedi sorszámmal ellátott címkék egyébként szigorú számadású nyomtatványnak számítanak, pontos nyilvántartást kell vezetni a kiadott, illetve átvett, de fel nem használt címkékről, plusz a kereskedőket havi és féléves adatszolgáltatási kötelezettség terheli az illetékes járási hivatal felé. A címkék csak egyszer használhatók fel az adott eszközhöz és önállóan nem értékesíthetők. A kereskedők számára átadott címkék mennyiségét a BFKH állapítja meg a KSH statisztikai adatait alapul véve. Arról viszont nincs szó, hogy mit tegyen a kereskedő, ha túl kevés címkét kapott a tényleges forgalmához képest.


[+]

Mindenesetre, ha már hozzájutottunk egy ilyen címkéhez és élni szeretnénk a lehetőséggel, a Véglegestörlés.hu oldalon regisztrálhatunk. Itt meg kell adni a címkén található kódot és az e-mail címünket, majd kiválasztani a törlendő eszköz típusát, esetünkben értelemszerűen az Android vagy iOS rendszerű mobileszköz lesz a nyerő.

Ha iPhone-t vagy iPadet szeretnénk gyalulni, szükség lesz egy bootolható pendrivera is, aminek az elkészítését lépésről lépésre leírja a Felhasználói Kézikönyv. Azt mondjuk nem állítanám, hogy ezt bárki bármikor képes lesz abszolválni. Aki például nem tud terminálban dolgozni, az meg lesz lőve. A MacOS rendszerű eszközökön a CECEIE, CECE iOS Eraser használható. Ha ezen túlvagyunk, már csak bootolni kell a pendriveról és követni a felhasználói felületen megjelenő utasításokat. A sikeres adattörlést követően a tanúsítvány (adattörlési igazolás) az az Adattörlő felhőtárhelyéből (https://veglegestorles.hu/#/), az adattörlő kóddal való bejelentkezés után tölthető le PDF formátumban.

Androidos készülékek esetében valamivel egyszerűbb dolgunk van, mivel az Android Adattörlő (CECEAE) alkalmazás közvetlenül a visszaállítani szándékozott eszközre tölthető le, amennyiben az eszköz megfelel az alábbi kritériumoknak:

  • Android OS 7-es vagy annál frissebb operációs rendszer;
  • legalább 20%-ra töltött vagy töltőhöz csatlakoztatott akkumulátor;
  • internetkapcsolat;
  • a készülék ne első alkalommal legyen használatban;
  • ne legyen egynél több felhasználói profil beállítva;
  • a képernyőbeállítás álló formátumban legyen zárolva.

Viszont nem a Google Play Áruházból, hanem a Véglegestörlés.hu-ról az adattörlő kóddal való bejelentkezés után. Az app telepítőfájlból való telepítéséhez, mivel harmadik féltől származik, értelemszerűen engedélyezni kell az Ismeretlen alkalmazások telepítését. Miután ezzel megvagyunk, az appot megnyitva bejelentkezhetünk a programba és nekiláthatunk a műveletnek. Ehhez egy rakás engedélyre van szüksége a szoftvernek, amelyek java részét felugró ablakokban letudhatjuk, a többihez pedig kövessük a Felhasználói kézikönyv képernyőfelvételekkel illusztrált útmutatását. A törlés végeztével a tanúsítvány az Adattörlő felhőtérhelyéből tölthető le.

Előzmények

Hirdetés