Elfogyott a Kirin, elkezdődött az átállás a Huawei-nél

A Nova 7 SE 5G nevű modelljüket újra kiadják, de már MediaTek Dimensity chipsettel.

Ahogyan az várható volt, a Huawei-nél lassan elfogynak a TSMC által legyártott, saját fejlesztésű Kirin chipsetek. Mivel az amerikai embargók miatt a tajvani TSMC nem szállíthat több komponenst, ezért más megoldás után kellett nézniük. Nem megerősített információk szerint 150 milliós tételben adtak le rendelést a szintén tajvani MediaTeknél, azonban azóta újabb szankciók léptek életbe, tehát nem tudni, hogy ebből a mennyiségből a MediaTek mennyit teljesíthet.

Mindenesetre azért jutott chipset a Huawei raktárába, ennek pedig első, kézzelfogható példája, hogy egy korábbi, Kirin chipsetes modellt újra kiadnak, de már MediaTek Dimensity-re alapozva. A Nova 7 SE 5G-ben eddig Kirin 820 dolgozott (ez az egyik legfrissebb házon belüli termék, amely a középkategória felső szegmensébe szánt telefonokban volt, ezt váltja a MediaTek Dimensity 800U. A telefon minden más szempontból ugyanaz, mint ami eddig volt, egyelőre nincs végleges neve, de az sem lenne meglepő, ha ugyanez maradna, csak kapna valami apró betűjelzést.


[+]

Ugyanakkor viszont a MediaTek megoldása valamivel gyengébb, mint a kiváltandó Kirin 820, ami a várakozások szerint azzal is jár, hogy a "frissített" Nova 7 SE 5G ára kedvezőbb lehet. A Nove 7 SE 5G egyébként bitre ugyanaz, mint a nálunk is kapható P40 Lite 5G, de nyilván a Huawei a MediaTekkel szerelt verziót először a saját piacán próbálja ki, ha ott kedvező a fogadtatás, akkor csak pár adminsztrációs és logisztikai apróságot kell megoldani annak érdekében, hogy Európában is már a Dimensity chipsettel forgalmazzák a terméket.


[+]

Mint ismeretes, az amerikai kereskedelmi szankciók miatt a Huawei gyakorlatilag nem tud külföldről rendszerchipet szerezni, előbb a TSMC szállt ki a beszállítók közül (pedig itt készültek a legfejlettebb Kirin chipsetek), majd a MediaTek is kénytelen volt beszüntetni a kereskedést a kínai gyártóval. Ugyanakkor mind a tajvani cég, mind pedig az amerikai Qualcomm komolyan lobbizik azért az USA kormányánál, hogy kivételként kezeljék őket az embargó hatálya alól és a sokmilliárd dolláros bizniszt jelentő Huawei-együttműködés ne ússzon el.

Előzmények

Hirdetés