És akkor nesztelenül felbukkant a zsaru a visszapillantóban

Elektromos F-150 különkiadást jelentett be a Ford, ami gyors válasz a Chevy Blazer EV rendfenntartó kiadására.

Eljöhet a pillanat, amikor a rendőr vagy a sheriff megelégeli, hogy az üldözött bepattan elképesztően gyorsuló villanyautójába, és pár másodperc alatt kámforrá válik, és fogja az egyenruhás, bekapcsolja a megkülönböztető jelzést és saját elektromos hajtású járgányával a nyomába ered. Az alacsonyabb helyi kibocsátás, az olcsóbb fenntartás és a kevesebb szerviz stop miatt kezdenek világszerte felbukkanni a műhelyekben átalakított, Police és egyéb feliratú rendfenntartó EV-k, ám teljesen elektromos vonalon a nagy márkák még nem gyártottak kifejezetten ilyen célú villanyjárműveket, amelyeknek jó pár különleges igénye van.

A Chevy Blazer EV különkiadása
A Chevy Blazer EV különkiadása [+]

Az egyesült Államokban gyors egymásutánban ment rá a témára két gyártó: a General Motoros részéről a Chevy Blazer SS EV kap Police Pursuit Vehicle üldözőváltozatot kétmotoros, összkerék-meghajtású változatban, Brembo első fékekkel és a rendőrség számára módosított belsővel. Ez életmentő és egyéb felszerelések könnyű és biztonságos hozzáférését és elhelyezését jelenti. Bár sokat a bűnüldöző kiadásról nem tudni technológiai oldalról, a Blazer SS, amelyen alapszik, 290 mérföldes EPA hatótávot ígér töltésenként és 66 ezer dolláron nyit a civilek számára, 2023-ra tervezett kézbesítéssel.

A Ford F-150 Lighting rendőrkiadásban
A Ford F-150 Lightning rendőrkiadásban [+]

Az USA-ban a Ford értékesíti a legtöbb rendfenntartó járművet, és a jókora F-150 pickupból is szépen fogy évente, főleg a vidéki szerveknél. A gyártó kifejezetten nekik szánja a 2023-as Ford F-150 Lighting Pro Special Service Vehicle-t, ami, ahogy a neve mutatja, az idén forgalomba került elektromos pick-up módosított változata. Azon túl, hogy az üléseket úgy alakították ki, hogy könnyen lehessen azokat tisztítani és a rendőrtisztek a leggyorsabban kipattanhassanak a járműből, a frunk, vagyis a motorháztető alatt felszabadult csomagolótér a szokásos életmentő felszerelések mellett 220 amperes DC-DC áramforrást is kapott. Erre például a baleseti helyszínek megvilágítására tervezett fényforrásokat lehet kötni.

Az F-150 Lightning különkiadásának rendfenntartásra kialakított első csomagtartója
Az F-150 Lightning különkiadásának rendfenntartásra kialakított első csomagtartója [+]

A járművet több ponton megerősítik rozsdamentes acélellemezekkel és a bajba jutott motorcsónak vagy trailer elvontatása sem okoz majd gondot. Az alapkiadás 452 lóerővel és 3,5 tonna vontatókapacitással rendelkezik, az extra akkumulátorral szerelt pedig 580 lóerővel, 4,5 tonna vonatóképességekkel és 4 másodperces gyorsulással 60 mérföld/órára.


[+]

Az F-150 Lightning különkiadása többéle megkülönböztető fény- és hangjelzésre képes, a Ford Pro rendszerén belül pedig további testreszabási funkciókat kínál a megrendelő szerveknek és állomásoknak. Azt nem árulta el a Ford, hogy milyen átlagárral érdemes számolni, mindazonáltal a kormányzati és rendfenntartó járművek száma világszerte hatalmas, és ezek leváltása elektromos hajtásra, megfelelő anyagi háttérrel nem csak előnyös lehet zajterhelés vagy helyi kibocsátás oldaláról, példát is mutathat a civileknek fenntarthatóságban.

Hirdetés