Ezeket a mobilokat várjuk 2024-ben

Ígéretek és ígéretes tervek és pletykák is vannak, ezekből válogattunk.

Nem lassítanak idén sem a készülékgyártók, sőt: egyesek mintha éppen gyorsítanának. Az évösszegző anyagban végigvettük, hogy melyik cég épp hol áll, mit kínált 2023-ban és ez mire volt elég, most inkább néhány idénre tervezett bejelentést és újdonságot sorolnánk fel, amelyek minket kifejezetten érdekelnek, vagy azt gondoljuk, hogy valamelyest megváltoztathatja a piacot, esetleg újításokat vonultat fel. Vagy csak simán fontos termék.


[+]

A január rögtön négy olyan eszközt is tartogat, amelyek valamilyen szempontból fontosak. Év elejére várjuk az Asus ROG Phone 8-at, amivel kapcsolatban a tajvani gyártó állítólag kissé megváltozott stratégiáját is megnézhetjük, kevésbé harsány, de továbbra is roppant erős gamer eszköz érkezhet. Ezzel párhuzamosan pedig egyre inkább felnő a feladathoz a Nubia Red Magic, amely a 9 Próval már most leteszi az asztalra 2024 egyik legjobb formatervét. Tudjuk, mert már itt van a kezünkben:


[+]

Gamer a gamer ellen, a kérdés csak az, hogy melyik miben jobb, erre pedig szerencsére hamar meglesz a válasz, mert mindkét telefon egyszerre lesz a szerkesztőségben, szóval abszolút releváns lesz egy összevetés. Rögtön ezt követi a Galaxy S24 készülékcsalád, ott pedig rendesen fel van adva a lecke a Samsungnak. Egyrészt azért, mert az S23 kifejezetten jól sikerült (főleg az S22 után), nem kis mértékben azért, mert Exynosról Qualcommra váltottak, erre most megint Európára erőltetik az Exynost, ami persze már nem az a chipset, ami az S22-ben némileg leszerepelt, hanem egy újabb változat, szóval nem írnánk le kapásból, de az sokat sejtet, hogy az Ultra kapcsán meghagyják világszerte a Qualcomm megoldását. Akárhogyan is, ott leszünk a bemutatón.


[+]

Még mindig januárt írunk, amikor megtörténik a OnePlus 12 globális bejelentése. Flagship termékekről van szó, tehát beleadnak mindent, amire képesek (vagy amit össze tudnak szedni a beszállítóktól), a Xiaomi pedig majd február végén hozza a 14-es szériát az európai piacra. Itt is szükségük lesz valami újra, mert a 13-as széria nem szólt akkorát tavaly (a nehezen beszerezhető Ultrát leszámítva), szóval érdeklődve várjuk, hogy mit találnak ki. Ha mást nem is, de a Hyper OS-t meg fogjuk ismerni, ez váltja ugyanis a MIUI-t. A OnePlus és az Oppo a Hasselblad, a Xiaomi a Leica partnere, kamerában próbál mindkét masina nagyot gurítani, hardverben pedig a csúcs Snapdragon és persze egymásra rálicitáló mennyiségű RAM (24GB) és tárhely (1TB) is akad.


[+]

Továbbra is erősen január van, amikor a Honor is európai bejelentést tart, egyelőre relatív nagy titokban próbálják tartani, hogy mit fognak bejelenteni, de a Porsche Designnal való együttműködést már belengették. Az is jelent talán valamit, hogy nekünk már küldtek egy Magic V2-t, szóval ha más nem is, de ennek a Fold-ellenlábasnak az európai premierje nagyjából borítékolható – noha magát a terméket már a szeptemberi IFA kiállításon a kezünkbe adták a standon, szóval falrengető újdonság nem lesz, de az árát mindenképpen megtudjuk.


[+]

Februárban aztán megnyílik Barcelonában a Mobile World Congress, ahol a Samsung nem mutat be semmit (talán néhány A szériás cuccot és esetleg az új Xcovert), a Xiaomi ugyebár hozza az addigra már bemutatott 14-es modellcsaládot. A Honor viszont oda tervezi a Magic6 Pro nemzetközi premierjét, ami megint a kamerákra fog fókuszálni. Mi kifejezetten várjuk a Motorola csuklóra hajlítható telefonját, mert arról elmondták, hogy nem csak tech demónak szánják, hanem piacra is akarják dobni, márpedig több ponton hajlítható telefont még nem gyártott senki. Hogy ennek mennyi értelme van, az majd a piacra lépés után derül ki, de látványosnak azért elég látványos.

Szintén a barcelonai kiállítás egyik érdekes momentuma lehet, hogy a Nokia logós telefonokat gyártó HMD Global saját név alatt mégis mit tervez. Vajon csak annyi történik, hogy ugyanazokat a modelleket mindkét brand alatt kiadják, vagy a HMD névhez alkotnak valami teljesen újat? Érdekes lesz az is, hogy vajon ott lesz-e még a kiállításon a BBK cégcsoportból bárki (Oppo, Realme, OnePlus), tavaly még volt stand a nokiás pereskedés előtt, most lehet, hogy más lesz a helyzet.

Még tavasszal számítunk egy rakás új Motorolára (Edge 50?), valamint azt is várjuk, hogy a Nothing kitolja-e a jóárasított 2a nevű termékét, ha pedig igen, akkor mivel fog kevesebbet tudni. Egy Pixel 8a is időszerű lesz, lehet, hogy akárcsak a 7a, ez is az egyik legjobb vétellé válhat – mármint ott, ahol forgalmazzák hivatalosan. És rögtön kérdés is, hogy ez jövőre vajon itthon is opció lesz-e. Tavasszal lesz esedékes az Asus Zenfone 11 megjelenése is, de csak remélni tudjuk, hogy a kompakt formátumot megtartja a tajvani gyártó.


[+]

Innentől viszont nincsenek támpontjaink, csak azt tudjuk, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján melyik gyártó kb. mikor frissíti az aktuális szériáit. Lesz új Razr, Fold és Flip valamikor nyár végén (és nagy kérdés, hogy a Samsung mer-e végre komolyabban változtatni), ősszel biztos jönni fog a Honor Magic V3, no meg az új iPhone-ok is piacra lépnek, de nagy meglepetés lenne, ha ott óriás és forradalmi változások történnének.


[+]

Mindezek közben számítunk arra is, hogy a Transsion márkái (főleg az Infinix és a Tecno) elkezdenek hivatalosan is bejönni Európába, márpedig az Infinix pont azt csinálja, amit kezdetben a Xiaomi és a Honor: olcsón adnak jó specifikációt, a kérdés majd a support lehet. A Tecno pedig a cégcsoport innovatív márkája, kapásból van nekik foldable modelljük is, de amikor egy BBK-nak beletört a bicskája az európai terjeszkedésbe, akkor nyilván óvatosabb a Transsion is. Félig feltámadni látszik a HTC, de erről majd akkor beszélhetünk, ha komplett lineupot tudnak felmutatni, a ZTE-ben viszont van fantázia, pláne ha az almárka Nubia is kap itthon hivatalos forgalmazót.

[+]

És persze nem tudjuk megjósolni, hogy nem lesz-e valami vaskos meglepetés. Vajon az USA elkezdi a Huawei után a többi kínai céget is megrángatni? Az nem csak a mobilpiacon okozna felfordulást, hanem az ellenszankciók más iparágakra is kihatással lennének. Lesz-e a felsoroltakon kívül új és releváns szereplő? Ki lesz a legmerészebb akár formaterv, akár funkcionalitás kapcsán? Kicsit hiányzik az LG a sok furcsa mobiljával, jóval kevésbé szerteágazó nélkülük a piac, de mind a Motorola, mind pedig a Honor okozhat meglepetést valami újszerű masinával. Egy zsúfolt január-február után azonban lehet majd látni, hogy az idei felhozatalt kik uralják, hiszen az első fél év legfontosabb mobiljai már az év elején meg fognak jelenni, hogy aztán a második hajrá szeptember elején megtörténjen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés