Ezért kell vigyázni a másodvonalbeli gyártókkal

A kínai bíróság letöltendő börtönbüntetéssel és pénzbírsággal büntette a Gioneet. A gyártó több, mint 20 millió készüléket fertőzött meg trójaival.

A kínai webshopok kínálatában roppant csábítók lehetnek egyes modellek, főleg az árkategóriát általában messze meghaladó vagy legalábbis tökéletesen elfogadható specifikáció miatt. Egyrészt már többször kiderült, hogy a legtöbb esetben csak papíron mutat jól a konstrukció, másrészt ha tényleg azt kapja a fogyasztó, amit várt, a minőség még mindig kérdéses a jellemzően kifogásolható gyártási minőség, a gyenge kihozatali arány és a laza minőségellenőrzés miatt.

És akkor még szerencsénk van, ha csak annyi a probléma, hogy a készülék nem hozza az elvárt teljesítményt vagy randán van összerakva. Komolyabb gond, ha adatbiztonsági aggályok merülnek fel, ahogy például három éve a Leagoo és a Nomu esetében. A Gionee kicsit nagyobb versenyző, de úgy tűnik, ők sem tudtak ellenállni az extra bevételnek.

A Gionee a K6-tal tért vissza a csődből.A Gionee a K6-tal tért vissza a csődből. A Gionee a K6-tal tért vissza a csődből. [+]

A 85%-ban a Shenzhen Gionee Communication Equipment Co., Ltd tulajdonában álló Shenzhen Zhipu Technology Co. Ltd több, mint 20 millió készülékre telepített trójait a Story Lock Screen alkalmazásba 2018 december (ekkor jelentettek csődöt) és 2019 október között, majd a hatékonyság fokozására frissítettek az úgynevezett Dark Horse Programra. A beépülő modulokkal összegyűjtött adatok felhasználásával a cég körülbelül 4,1 millió dolláros bevételre tett szert, míg a költségek alig érték el az 1,3 millió dollárt.

A bíróság három és fél év letöltendő börtönbüntetésre és fejenként nagyjából 30 ezer dollárnak megfelelő jüanra (majdnem kilenc millió forint) büntette a cég három alkalmazottját. Sajnos ez a gyakorlat nem egyedi arrafelé, nyáron az Infinix és a Tecno is bűnösnek bizonyult.

Azóta történt

Előzmények

  • Az afrikai piacra lép új mobiljával a Gionee

    A csődből is visszatért kínai gyártó egy nagyon egyszerű specifikációjú, de remélhetőleg kedvező árú, teljes értékű Androidot kínáló eszközzel léphet be egy méretes piacra.

  • Lehet értelmes Android Go készüléket is gyártani

    Legalábbis az Infinix Smart 5 papíron teljesen korrektnek tűnik a belépő szinten, száz euró körül. Kár, hogy csak az indiai szubkontinensen és Afrikában mutatták be.

  • Visszatért a csődből a Gionee

    Másfél év pihenő után, mintha mi sem történt volna hozott egy új készüléket az egykor magyar piacon is szereplő, kínai gyártó.

  • Becsődölt a Gionee

    A kínai gyártó érdekes körülmények között jelentett csődöt, amit a sencseni bíróság is ellenjegyzett.

Hirdetés