Fotókon a Nokia Booklet 3G

A Reuters néhány élőfotót is publikált a jövő héten teljes pompájában is leleplezésre kerülő első Nokia mini laptopról. A finn óriás már az év elején kilátásba helyezte a mini laptopok gyártását, melyet számos piaci elemző igen szkeptikusan fogadott, hiszen ez az iparág rendkívül kis nyereséggel kecsegtet, habár tény, hogy míg a mobiltelefonok iránti kereslet 10 százalékkal csökkenhet idén, addig az IDC előrejelzése szerint a netbookok piaca 127 százalékkal, 26 milliósra bővülhet. A Reuters kérdésére Kai Oistamo, a Nokia mobiltelefonos részlegének feje elmondta, hogy cége tisztában van a számítógépek piacán tapasztalható alacsony haszonnal, melyre oda is fognak figyelni, ugyanakkor a megfelelően vékony kialakítás, az extra hosszú üzemidő és a folyamatos internetkapcsolat lehetősége így is igen erős versenyzővé teheti a finn üdvöskét.

Számos piaci elemző arra számított, hogy a finn óriás Linux alapú megoldással fog majd előrukkolni elsőként, de a Microsofttal való együttműködési megállapodása már előre vetítette a Windows alapú netbook megjelenését. Neil Mawston, a Strategy Analytics elemzője szerint a Microsoft operációs rendszerének használata mindenképp pozitív döntés, hiszen ezzel könnyebb megcélozni az amerikai céges ügyfeleket. A Gartner piaci elemzése szerint a Nokia netbookok sikerének kulcsa abban rejlik, hogy a finn óriás mennyire lesz képes azokat egyedi szolgáltatásokkal felruházni, vagyis mennyire tudja majd elkülöníteni a piac számos olcsó ajánlatától, míg a CCS Insight elemzése szerint a Nokia nyilvánvalóan a szolgáltatókkal való szoros kapcsolatát fogja kihasználni a netbookok internetes csomagokkal történő értékesítéséhez.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a mindössze 19,9 milliméter vastag, ám ennek ellenére 12 órás üzemidővel kecsegtető Nokia Booklet 3G milyen Windows változattal érkezik, de a Reuters értesülései szerint a Windows 7 valamilyen netbookokhoz átszabott verziójával jelenhet meg, melyet október 22-én mutat majd be a Microsoft. Tajvani források szerint a Nokia Booklet 3G a világ második legnagyobb szerződéses számítógépgyártója, a Compal műhelyében készül, ám ezt sem a Nokia, sem a Compal nem erősítette meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés