Google: dinamikus témát mindenkinek!

Android 12-vel a gyártóknak implementálni kell a Material You felület Pixeleken megismert témázását, az Android 13 első fejlesztői változata még tovább viszi ezt.

Múlt héten az Android Police írt arról kiszivárgott belsős dokumentumokra hivatkozva, hogy a Google elvárhatja a telefongyártóktól, hogy használják a dinamikus téma motort az Android 12-re épülő rendszereikben. A lap szerint a Google-nél felmerült, hogy a GMS használatát is attól tennék függővé, megfelel-e a cég által elvárt követelményeknek egy-egy gyártó saját rendszerében a felhasználói felület elemeit a háttérkép színeihez igazító megoldás.

Február 10-én a Google egy blogbejegyzésben tette hivatalossá, hogy több gyártó is azon dolgozik, megfelelő módon használják a dizájnhoz kapcsolódó API-ket. A bejegyzés a Samsungot, a OnePlust, az Oppót, a Vivót, a Realmet, a Xiaomit és a Tecnót említi név szerint az OEM-ek között. Ezek közül a Samsung és a Xiaomi már korábban jelezte, hogy alkalmazni fogják az eddig a Pixel telefonokra exkluzív funkciót, a One UI 4-es verziójában már például el is érhető.

Mindeközben a Google kiengedte az Android 13 első developer preview változatát a Pixel 4-re és az annál újabb készülékekre. Az első béta áprilisra készülhet el, aztán május környékén érkezhet a második, június-július környékén pedig a stabilabb, publikus béta. A teljes verzió valamikor július után, várhatóan ősszel jön.

Balról jobbra: normál téma, dinamikus téma, dinamikus téma és sötét mód az Android 13-on.
Balról jobbra: normál téma, dinamikus téma, dinamikus téma és sötét mód az Android 13-on. (forrás: Google) [+]

A developer preview újdonságai között van, hogy ezentúl jobban átláthatóvá teszi a rendszer, milyen képekhez és dokumentumokhoz melyik app fér hozzá a tárolón és a felhőben, valamint választható lesz, hogy egy-egy program ne lásson rá az összes dokumentumra, csak specifikusan arra az egyre, amit használnia kell. Wi-Fi-n keresztül ezentúl a készülék helyzetéhez való hozzáférés nélkül csatlakozhatnak közeli eszközökhöz az alkalmazások. A témázás az Android 13-ban nem csak a Google saját alkalmazásainak ikonját igazítja majd a háttérképhez, hanem az összes applikációét. Valamint apponként választható lesz a preferált nyelv, ami nem igazítja a rendszer nyelvéhez automatikusan a használt programokét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés