Három méretben, töltő nélkül jött meg a Galaxy S21

Tényleg nincs töltő a dobozban, viszont új a design, változott egy csomó apróság, az Ultra pedig tud olyan extrát, amit még eddig telefon nem tudott.

Meglepően hamar bemutatta a Samsung a 2021-es Galaxy S szériát, korábban február-március hónapokra időzítették az aktuális modellek leleplezését, ideén viszont alig szedtük le a karácsonyfát, máris megérkeztek a friss csúcsmodellek. Több oka is lehetett a nagy sietségnek, egyrészt a koronavírus szinte teljesen megszüntette azt a kényszert, hogy nagy tech rendezvényekhez kell bármennyire is alkalmazkodni (noha a CES online verziója azért egész korrektül összeállt), másrészt a nagy rohanás és a termékciklus rövidítése akkor is előfordul, ha nem fogy olyan jól az aktuális modell, mint azt várták.

Az összes méret és szín
Az összes méret és szín [+]

Akárhogyan is, január 14-én megtörtént a bejelentés, a termékek már előrendelhetők és 29-én a boltokba is kerülnek. A Galaxy S21 család három modellt számlál, S21, S21+ és S21 Ultra néven érkeztek meg a készülékek, ha pedig áttekintjük a specifikációs táblázatokat, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy az igazán komoly extrákat a legdrágább variáns nyújtja, a két kisebb modell inkább csak ráncfelvarrásnak tekinthető újdonságokat kapott, valamint egy friss formatervet.

Galaxy S21
Galaxy S21 [+]

Az S21 és az S21+ a legtöbb lényeges paraméterben megegyezik, de eltérő méretük miatt a kijelző és az akkumulátor kapcsán természetesen akadnak különbségek. A kisebbik termékre korábban azt mondtuk volna, hogy relatív kompakt, de a kompaktság fogalmát tavaly átírta az iPhone 12 mini (és valamelyest az Xperia 5 II), ettől még a mai okostelefonos mezőnyben az apróbb eszközök közé sorolható a maga 6,2 hüvelykes kijelzőjével. Az S21+ erre 6,7 inches megjelenítővel licitál rá, de a felbontás mindkét esetben maximum Full HD, ami bizony még akkor is visszalépés, ha az előd sem tudott nagyobb pixelszámot biztosítani az adaptív frissítési ráta mellett, ami 48 Hz és 120 Hz között változhat a megjelenített tartalom függvényében.

Galaxy S21+
Galaxy S21+ [+]

Előrelépés viszont, hogy Dynamic AMOLED 2x fantázianevű panel alatt 70%-kal nagyobb az ujjlenyomat-olvasó mérete, ez vélhetően jobb találati pontosságot hoz majd. A kameralyukat középen találjuk, 10 megapixeles (F/2,2) felbontásra képes az előlapi szenzor, megmaradtak a sztereó hangszórók és az IP68-as védelem is adott. Mindkét modell 8 GB RAM-ot kap minden kiszerelésben, a belső tárhely mérete pedig vagy 128, vagy pedig 256 GB lehet, amire szükségünk is lesz, mert a microSD bővítés lehetőségét elhagyta a Samsung. Ez nem újdonság, ha a teljes portfóliót nézzük, a Foldokban sincs kártyahely, de az S szériából eddig nem hiányzott.


(forrás: Samsung / AnandTech)

A hardver természetesen a friss Exynos chipset köré épül, amely 5 nm-es csíkszélességen készül, az Exynos 2100 nevű lapkakészletről a napokban mindent elárult már a Samsung, ez az eddigi leggyorsabb chipset, amit a Samsung telefonba készített, ennek ellenére az előzetes sebességtesztekben valamelyest elmaradt a rivális Snapdragon 888-tól, ami az általános felhasználói élmény kapcsán semmiképp nem észlelhető, a nagyobb kérdés inkább a fogyasztás, az előző Exynos ebben volt érezhetően gyengébb, mint a Qualcomm megoldása. Hogy most ez miképp alakul, azt majd a hosszabb távú használat fogja megválaszolni, mindenesetre továbbra is úgy tűnik, hogy az európai piacra a Samsung az Exynos chipsetekkel szállítja a Galaxy S21-es készülékcsalád tagjait. Persze a bemutatón elhangzott, hogy mennyivel gyorsabb az új lapka, de talán a kétszeres AI számítási kapacitás a leglényegesebb, ami főleg fotózásnál jöhet jól. Az Exynos 2100-as chipset már integrált 5G modemet is tartalmaz (tehát minden Galaxy S21 képes 5G hálózatokon működni) és akárcsak a rivális Snapdragon 888-ban, itt is lehetőség van egyszerre több kameráról érkező videójel feldolgozására, amit egyébként a Samsung ki is használ.

Galaxy S21+
Galaxy S21+ [+]

A design látványosan megváltozott, legalábbis ha a készülékekre hátulról tekintünk, szemből persze most sincs túl sok mozgástér, egy kijelző egy lyukkal, de a kamerák körüli betét rákanyarodik a készülék oldalsó élére, ami egyedi megjelenést biztosít a friss termékeknek. Ez továbbra is kiáll a hátlap síkjából, de kevésbé otromba, mint korábban, ráadásul ez a rész fémből készült és a telefonok oldalsó keretével képez egy egységet. A hátlap anyaghasználata azonban fog kapni kritikát, mert itt továbbra is plasztikot használ a Samsung az S21-ben, de nyilván nem a tejfölösdoboz szintjén mozog a kialakítás, hanem kellemes tapintású, ellenálló, több színben is elérhető műanyagot kínál a koreai cég csúcsmodellje, ám joggal lehetnek csalódottak azok a felhasználók, akik inkább a fém-üveg kombináció minőségét szeretik a kezükben tartani. Az S21+ és az Ultra Gorilla Glass Victus védelemmel ellátott, üveg hátlapot kapott.

Galaxy S21+
Galaxy S21+ [+]

Az S21 és az S21+ ugyanazt a kamerás felhozatalt nyújtja. Három szenzor van hátul, a főkameránk 12 megapixeles felbontást kínál (F/1,8), a fixfókuszos ultraszéles látószögű modul szintén (F/2,2), a tele lencse mögött viszont 64 megapixelt találunk (F/2,0), ami a látószögből eredeztethető háromszoros zoomnál nagyobb közelítés esetén a magasabb pixelszámot használva vág még közelibb képet, elvileg 30x zoom esetén is meggyőző felvételeket biztosítva. Az mindenképpen örömteli, hogy mind a három szenzor képes 4K felvételre, tehát tudunk váltogatni közöttük folyamatban levő videózás közben is, az is újdonság, hogy a Full HD-ban megvalósuló szuperstabilizációs módban mostantól a 60 fps is elérhető. Van egy olyan opció is, hogy automatikusan változtassa az fps értékét a telefon akkor, ha olyan dolgot rögzítünk, amin gyorsabb a mozgás, de ez nem kötelező elem, alapból ki van kapcsolva. Szintén a videózáshoz kapcsolódik, hogy továbbfejlesztették a telefonon levő mikrofonokat is, így jobban szűrik a hirtelen túl hangos környezeti zajokat, ezt High AOP (Acoustic Overload Point) technológiának nevezik. Persze tele van tolva az összes készülék mindenféle AI-megoldással, az Okos felvétel funkció a korábbinál is ügyesebb (állítható a videók hossza és gyorsít-lassít is, hogy menőbb legyen az eredmény), de egyébként is rengeteget dolgozik a háttérben az algoritmus, hogy az elkattintott fotó akkor is kinézzen valahogyan, ha egyébként a felhasználó nemigen figyelt oda a beállításokra. Állítólag sokat fejlődött az éjszakai mód is az elődmodellhez képest, de ezt nyilván a gyakorlat fogja majd igazolni, vagy éppenséggel cáfolni.

Galaxy S21
Galaxy S21 [+]

Az S21 és az S21+ között a kijelző méretén kívül az akkumulátor kapacitásában is van eltérés, a kisebbik eszköz 4000 mAh-s, a nagyobbik 4800 mAh-s telepet kapott. A vezeték nélküli töltés adott (15W), kábelen pedig maximum 25 wattos tempóval etethetők a termékek egy megfelelő töltőfejjel, amely nem része egyik esetben sem az alapcsomagnak. A Samsung állítása szerint a felhasználók a megszokott töltőiket használják sokszor a dobozban levő helyett (ezzel elég könnyen lehet vitatkozni), plusz természetesen előveszik a környezetvédelmi kártyát is a kérdésben (ezzel is lehet vitatkozni), de akárhogyan is, az Apple tavalyi húzását a Samsung is követi.

Galaxy S21+
Galaxy S21+ [+]

Van még egy eltérés a két S21 között, ugyanis csak az S21+ ismeri az UWB szabványt, ami az ultrawide-band rövidítése. Ezt arra lehet használni, hogy megtaláljunk más Galaxy eszközöket, amelyek amúgy a tulajdonunkban vannak, ehhez a SmarThings Find funkciót kínálja a gyártó, plusz egy SmarTag nevű kis izét, amit akármire rá lehet aggatni és ha a telefonunk közelében van a cucc, akkor a készülék ezt jelzi, plusz meg is lehet csörgetni. Egyelőre ennél többet nem tudunk a SmarTagről (mennyi ideig bírja az elem?), de ha eljön az idő, akkor mi is ki fogjuk próbálni.

S21 Ultra
S21 Ultra [+]

A Galaxy S21 Ultra minden szempontból érdekesebb masina, mint a két másik S21, ebben ugyanis van egy csomó olyan extra, amit a kistestvérek nem tudnak. Ez ránézésre is egyértelmű, hiszen az Ultra hátulján jóval hangsúlyosabb a kamera, bár úgy tűnik, hogy öt lencsénk van, de ebből az egyik egy lézeres autofókusz. Nem véletlen, hogy a Samsung bemutatóján is az Ultra új funkciót prezentálták a legnagyobb lelkesedéssel.

S21 Ultra
S21 Ultra [+]

A kijelző 6,8 hüvelykes, ám itt a felbontás is nagyobb, ez a panel WQHD, ráadásul ebben a felbontásban is képes a 120 Hz-es képfrissítésre (ami itt is adaptív, akár 11 Hz-re is csökkenhet), a középre ütött kameralyuk mögött pedig 40 megapixeles szenzort találunk. A nagyobb készülékházba nagyobb akkumulátor (5000 mAh) is került, de ennél talán lényegesebb, hogy lehet hozzá vásárolni olyan gyári tokot, amiben benne van az S-Pen, és nyilvánvalóan az S21 Ultra fel is van arra készítve, hogy együttműködjön vele. Kérdés, hogy ez mennyire fogja megcibálni majd a Note eladásait, noha ott még mindig a készülékházban van a ceruza, itt viszont kell egy extra tartozék.

S21 Ultra
S21 Ultra [+]

Az Ultra főleg kamerában lesz ultra. A főkameránk 108 megapixeles, nano-binning megoldással von össze pixeleket, ha nem kérjük a brutális felbontást. Az apertúra F/1,8, van PDAF és OIS hozzá, plusz ugye ott van a lézeres AF minden esetben. Az ultraszéles modul 12 megapixeles, 120 fokos látószögű, F/2,2-es blendével, telés lencséből pedig rögtön kettő is van. Az egyik háromszoros zoomot tud F/2,4-es apertúrával, a másik tízszeres nagyítást kínál F/4,9-es blende mellett, mindkettőhöz van OIS. A felbontásuk egyaránt 10 megapixeles, nyilván az a trükk, hogy függően a nagyítás mértékétől egyiket, vagy másikat használja a szoftver azzal megfejelve, hogy van egy zoom lock funkció is (ez amúgy a másik két modellben is adott), ha a hibrid megoldással elérhető, akár százszoros zoomot választjuk, hogy ne remegjen be a fotó. Ettől még ne számítsunk rá, hogy ez lesz a minőség bajnoka ezzel a nagyítással, de megpróbálják kihozni a dologból a legtöbbet.

S21 Ultra
S21 Ultra [+]

Szoftveresen az Android 11-gyel és a nemrég érkezett One UI 3.0-val fogunk találkozni mindhárom készüléken, erről nemrég írtunk kicsit bővebben. A DeX mód természetesen adott, most már vezeték nélkül is, ahogyan az összes olyan kamerás extra is megvan, amit a Samsung eddig is tudott (profi videó mód), plusz olyat is kérhetünk, hogy egyszerre rögzítsünk videót az elülső és a hátsó kamerával.

S21 Ultra
S21 Ultra [+]

Az Ultra minimum 12 GB RAM-mal érkezik majd, de a belső tárhely 128 és 256 GB mellett egy 512 GB-os opcióval is bővül, ahol 16 GB a RAM mérete. Ez a csúcsmodell, úgyhogy nem lesz olcsó. Nyilván az a kérdés motoszkál most már mindenkiben, hogy mindez mibe kerül és itt nincs meglepetés, legalábbis a Samsung által kommunikált árak kapcsán egyértelmű, hogy nem lett olcsóbb egyik Galaxy S21 sem azért, mert sem töltő, sem headset nem jár melléjük. A legcsirkébb Galaxy S21 (8/128) ára itthon 330 ezer forint lesz, az S21+ (8/128) 410 ezer forintért lesz kapható, az Ultra ára pedig már 480 ezer forint, ha maradunk a legkisebb tárhelynél. Aki nagyon sok pénzt óhajt elverni a Samsungnál, az megveheti a legdrágább modellt 550 ezer forintért, meg vehet hozzá S-Pent, tokkal, egy jó headsetet, egy töltőfejet, meg ha még mindig szeretne némi pénzt kiadni, akkor vezeték nélküli töltőpadot is vételezhet. A most bemutatott masinákat már elő lehet rendelni, a tesztkészülékek is hamarosan befutnak hozzánk, mi majd akkor mondunk verdiktet az újdonságok kapcsán, ha lehetőségünk nyílt ezeket alaposabban is kipróbálni, az eddigi információk alapján a sima S21/S21+ páros inkább tűnik egy frissítésnek, az Ultra viszont valóban hoz extrákat, de ezen az árszinten ez el is várható. A január 28-ig zajló előrendelési akcióban a vásárlók kapnak egy SmarTaget is, S21 és S21+ vétele esetén Buds Live-ot, ha az Ultrát választják, akkor pedig Buds Prót is felmarkolhatnak grátiszként a Samsung Members alkalmazáson regisztrálva.

Azóta történt

Hirdetés