Hatalmasat nőtt az okostelefonok piaca

2008 harmadik negyedévében az okostelefonok piaca az előző év azonos időszakához képest 28 százalékkel 39,85 millióra bővült. Az Egyesült Államokban közel kétszeresére bővült az okostelefonok piaca, míg Európában a közép- és kelet-európai régió 43 százalékos bővülése miatt 21 százalékot emelkedett. A piacot továbbra is a Nokia kezében lévő Symbian vezeti, igaz, az egy évvel ezelőtti 68,1 százalékos részesedése immáron csak 46,6 százalékra esett, miközben az Apple 3,6 százalékról 17,3 százalékra tudta erősíteni pozícióját, mellyel maga mögé utasította a piac összes többi szereplőjét. A Canalys Q3 2008 piaci elemzés arra is rámutatott, hogy az okostelefonok piaca a világgazdasági nehézségek ellenére is folyamatosan bővül. 2008 harmadik negyedévében az eladott készülékek 13 százaléka volt okostelefon, szemben a negyedévvel korábbi 11 százalékos értékkel. Az Apple iPhone globális bevezetése szintén nagyban hozzájárult a bővíthető megoldások térnyeréséhez.

Pete Cunningham, a Canalys piaci elemzője szerint várható volt, hogy az Apple maga mögé utasítja a piac többi kisebb részesedésű szereplőjét, de azért a RIM 80 százalékos bővülését sem lehet figyelmen kívül hagyni. Az Apple, RIM és a Windows Mobile alapú eszközök egyértelműen a Nokia által preferált Symbian rovására erősödtek. A Nokia, habár komoly eredményeket ért el az N95 és E66 modellekkel, melyeket számos hasonló kvalitású készülék is követett, az érintőkijelzős megoldások lassú bevezetése miatt egyre nagyobb teret veszíthet, noha a gyártó már négy éve, a 7710 modell kapcsán is szerezhetett némi tapasztalatot. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az az Apple iPhone és a HTC Diamond kezelőfelülete a vásárlók számára sokkal vonzóbb az adott piaci szegmensben. A több mint tizenháromezer megkérdezett felhasználó válaszaiból egyértelműen kiderül, hogy a jövőben az érintőkijelzős eszközöket részesítik előnyben zenehallgatáskor, böngészéskor, illetve navigáció használata során. A finn gyártó Maps és Ovi megoldásai révén élen jár a komplett GPS integráció terén, de más gyártók is ügyesen győzik meg a vásárlókat az adott funkció jelenlétéről.

2009-ben várhatóan továbbra is a Symbian fogja vezetni a piacot, de a többi operációs rendszerrel térnyerése minimálisra csökkentheti fölényét, melyhez a Google Android térnyerése is rásegíthet. Az Apple és a RIM előnye kétség kívül az, hogy a saját operációs rendszere fejlesztése felett teljes befolyással bír. A Symbian akvizíciója után a Nokia is hasonlóan helyzetbe kerül, de ennek ellenére az egységes felület megalkotásáig nem várható komoly bővülés. Mint ismeretes a Motorola és a Sony Ericsson kihátrált a Symbian UIQ mögül. A japán-svéd gyártó az egységes és nyílt Symbian rendszert várja, de eközben a Windows Mobile felé kacsintgat újdonsült Xperia vonalával, míg a Motorola a Windows Mobile és Android megoldásokra korlátozta figyelmét, , de Linux alapú megoldásokat is használni kíván bizonyos modellekben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés