Hazai X1 bemutatkozás

November 27-én mutatkozott be hazánkban is hivatalosan a Sony Ericsson első Windows Mobile alapú készüléke, az Xperia X1.  Az eseményen jelen volt a T-Mobile is, hiszen egyelőre kizárólagosan a magenta szolgáltatónál vásárolható meg a készülék, de hamarosan a Sony Ericsson mintaboltokba is megérkeznek az első példányok. A Microsoft is képviseltette magát, hiszen - mint elhangzott - ez egy fontos mérföldkő mindkét cég életében.
Az X1 az első tagja az Xperia modellcsaládnak. A gyártó filozófiája szerint az Xperia megnevezés a jövőben olyan készülékeket takar majd, amelyek valami újat, valami extrát hoznak a felhasználói élmény tekintetében, s egyáltalán nem biztos, hogy itt minden esetben okostelefonra, vagy Windows alapú telefonokra kell számítanunk. A Sony Ericsson a jövőben is együttműködik a Symbiannal, így annak ellenére, hogy a UIQ platform gyakorlatilag megszűnt, nem kizárt, hogy lesznek még a cég kínálatában ezen Symbain rendszerű mobilok is.

Németh Viktor bemutatja az X1 panelrendszerét
Németh Viktor bemutatja az X1 panelrendszerét

Az X1-ről már publikáltunk tesztet, rendszeres olvasóink tudják, hogy nem voltunk hízelgő véleménnyel a készülékről. Arra a kérdésre, hogy mi különbözteti meg az X1-et a többi gyártó hasonló paraméterekkel bíró modelljeitől (HTC Touch Pro és HD, Samsung Omnia) három tulajdonságot említett az illetékes: az acél készülékház, a 800x480 pixeles kijelző, illetve az úgynevezett panelek, amely egyfajta aktív desktopként ülnek rá a WM főképernyőjére. Ezen persze vitatkozunk egy jót, véleméynünk szerint ez a panelkezelés nem egy forradalmi dolog egy TouchFLO (HTC) és egy TouchWiz (Samsung) mellett, de a jelek szerint a Sony Ericsson komolyan gondolja a dolgot, mert már két hónapja elérhető az az SDk (Software Development Kit), amellyel bárki fejleszthet új paneleket az X1-hez.
A bemutatón látott X1 készülékek esetében a sebességre voltunk igazán kíváncsiak, az általunk már korábban tesztelt két készülék kapcsán ez volt az egyik legsarkallatosabb pont. A csütörtökön látott eszközök számunkra még mindig nem voltak meggyőzőek, a panelváltás döcögősségét azzal magyarázta a gyártó, hogy ilyenkor a háttérben futó összes alkalmazásra vonatkoztatva meg kell történnie a cserének, s ez okoz némi lassulást, de teljesen szűzen elindított készülékek sem villogtak ezen a fronton. Kérdésünkre, hogy a HTC az X1 szempontjából konkrétan milyen területeken van jelen, s a gyártás, illetve a szoftver mekkora hányada köthető a nevükhöz, nem kaptunk választ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés