Helyfüggő szolgáltatásokra gyúr a Nokia

A Nokia World 2011 alkalmával már a megnyitón a cég vezére, Stpehen Elop is utalt rá, hogy a Nokia nagyon komolyan veszi a helyfüggő szolgáltatásokat (location based services). A Nokia navigációval foglalkozó egyik kulcsfigurája több kérdésre is választ adott egy interjú során, megvilágítva ezzel azt, hogy a Nokia hogyan kívánja felhasználni a jövőben a már most meglévő szolgáltatásokat és a NavteQ adatbáziát, illetve szakértelmét.

A legfontosabb, felhasználók számára is érezhető változás az, hogy a korábban egyetlen alkalmazásban manifesztálódó szolgáltatások egy része kikerül a korábban Nokia Maps néven ismert programból. Az új felállás első példája a WP7 telefonokon debütált Drive, amelynek kizárólag az a célja, hogy A-ból B-be a legértelmesebb úton eljutassa a delikvenst. Különálló applikációként folytatja a Maps, amely egy "sima" térkép. Ezt leginkább adatbázis-oldalról fejlesztik tovább, a NavteQ autói a Google gépkocsikhoz hasonlóan járják a világot és 360 fokban, nagy felbontásban fotózzák a környezetüket. A Nokia nagyon figyel az adatvédelmi irányelvekre, például online megoldhatóvá teszi, hogy az ingatlantulajdonosok letilthassák a képekről adott esetben a házukat. Ugyanakkor az aggályok világszinten valamelyest eloszlani játszanak, a finnek álláspontja és tapasztalata szerint a felhasználók egyre inkább azt nézik, hogy milyen előnyükkel jár a számukra egy ilyen adatbázis megléte, s kevesebb tiltakozás történik a folyamattal kapcsolatosan.

A Drive és a Maps szétválása mellett új szolgáltatások is megjelennek. A tömegközlekedési viszonylatok dzsungelében segít eligazodni egy olyan alkalmazás, amely hamarosan Budapesten is elérhető lesz. A Nokia illetékese kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy hol könnyebb, hol nehezebb együttműködni a helyi közlekedési vállalatokkal, de jellemzően hamar belátják ezek a cégek, hogy érdemes a Nokián keresztül adniuk a felhasználóknak egy interaktív és naprakész menetrendet, ami nekik különösebb költséggel nem is jár. Sok helyen, ahol a tömegközlekedés már NFC alapon működik, a Nokia tervezi, hogy a mobilfizetéssel is összeköti az applikációt. Azokon a helyeken, ahol rendelkezésre állnak plusz adatok például arról, hogy mikor érkezik a következő járat az adott megállóba, ott a Nokia alkalmazása is képes ezeket az információkat megjeleníteni.

Új irányt jelent a Pulse, amely alapötletét tekintve az ismert és népszerű Foursquare-hez hasonlít. Ismerőseink, barátaink, névjegyzékünkben szereplő kontaktjaink meg tudják jelölni, hogy hol tartózkodnak. A Nokia hangsúlyozza, hogy ez ő megoldásuk nem egy játékos badge-gyűjtő, közösségi alkalmazás, hanem üzleti szempontból is hasznos technológia, ami hatékonyabbá teheti például területen mozgó munkatársak együttműködését. Bár ez nem győzött meg bennünket arról, hogy felhasználók milliói fogják lecserélni a jelenleg működő alkalmazásokat erre, a Nokia azt mondja, hogy nekik meg van a lehetőségük arra, hogy ezt a szolgáltatást integrálják egyéb telefonos funkciókba, például a naptárba, a Drive-ba, vagy éppen a névjegyzékbe. A Pulse mellett még egy újdonsággal készül a finn cég, ez szintén egy már meglévő ötletet használ fel, méghozzá a Layar megoldását. A kamera élőképn megjelenő piktogramok segíthetnek a tájékozódásban és új helyek felfedezésében. A Nokia a fentebb említett 3D NavteQ adatbázist fogja felhasználni annak érdekében, hogy az egymás mögött levő épületek megjelenítése is korrekt módon történhessen.

A fenti alkalmazások mind WP7, mind pedig Symbian platformra elérhetőek, a legtöbb már le is tölthető. Elvileg nincs annak sem akadálya, hogy más gyártó WP7 alapú telefonjára ezek rákerüljenek, de erről egyelőre nem kaptunk egyértelmű állásfoglalást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés