Hivatalos! Itt a Google saját mobilja minden földi jóval

Tudtuk, hogy előbb-utóbb ez be fog következni, az utóbbi időben pedig szinte minden részlet kiszivárgott, de a hivatalos bejelentés ma este történt meg. A Google Nexus One egyelőre az Egyesült Államokban lesz kapható a T-Mobile hálózatában, a 179 dolláros ár mellé két év hűséget kell kötni. Függetlenül 529 dollárért lesz elérhető a készülék. A Nexus One gyártója a HTC. A természetesen érintőkijelzős telefon teljes technikai specifikációja ismertté vált, de a bemutatóra is maradt egy-két meglepetés.

A készülék 3,7 inches, 480x800 pixeles, AMOLED kijelzőt kapott. A burkolat alatt a jelenleg ismert legdurvább mobilos processzor dobog, egy Qualcomm QSD 8250 Snapdragon, amelynek órajele 1 GHz. A fél gigabájtnyi RAM és ROM is figyelemre méltó, a mellékelt 4 gigabájtos memóriakártya pedig 32 gigásra is cserélhető. A Nexus One részben fém házat kapott (erről egyelőre nem tudni, hogy a hátlapot érinti-e), a kijelző alatt az Android rendszer négy legfontosabb gombja található. A távolságérzékelő jelenléte nem meglepő, a mozgásérzékelő is minden Android alapú gép sajátja, a fejlett adatkommunikációs technológiák használata is borítékolható volt, konkrétan 7,2 Mbit/s sebességű HSDPA és 2 Mbit/s sebességű HSUPA csatlakozásra képes a hálózaton az eszköz. A Bluetooth 2.1-es, sztereó, a WLAN pedig 802.11b/g/n szabványú.

A telefonon az Android 2.1-es verziója fut, ez most a legfrissebb. A rendszer egyébként is gyorsabb, mint a 2.0-s, pedig az sem egy nyugdíjas csiga, ezzel a vassal remélhetőleg tényleg hasítani fog majd. A hátlapon található 5 megapixeles kamerához autofókusz és vaku is tartozik, van benne digitális zoom és geotagging. Videót 720x480 pixelben rögzít a Nexus One, a Google minimum 20 fps sebességet garantál fényviszonyoktól függően. A további funkciók között az öt oldalas, egyenként változtatható hátterű (és animáló) készenléti kijelző említhető meg, a Google Earth PC-s változatával megegyező funkcionalitású szoftver megléte, természetesen az ingyenes Google Navigation, illetve a teljes hangvezérlés, amellyel SMS is diktálható - bár ez gyaníthatóan egyelőre csak angol nyelven fog működni.

A Nexus One 119 x 59,8 x 11,5 mm kiterjedésű, tömege pedig 130 gramm, amelyből 30 gramm az akkumulátor súlya. A telep a Google állítása szerint ideális esetben 2G hálózaton 290 órás, 3G hálózaton 250 órás készenléti idővel kecsegtet, a beszélgetési idő pedig akár 10 óra is lehet. Bár a gyártók nem szokták ezt mindig publikálni, a Google úgy véli, hogy a Nexus One 20 órán keresztül tud zenét, 7 órán keresztül videót lejátszani, ha pedig csak WLAN internetezésre használjuk, akkor 6,5 órán keresztül kibírja.

A Google Nexus One itthon egyelőre nem elérhető, Európában a Vodafone fogja majd forgalmazni, hazai bevezetéséről nincs még információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés