Versenyképes árral hódít a Huawei P30

Pillanatokkal ezelőtt, Párizsban rántotta le a leplet a Huawei a P30 csúcsfamíliáról, és bár a babérokat a tudáslista alapján a Pro variáns aratta le tesztünkben, ami varázsütésre elkészült, ár/érték mutatóban a P30 akár vonzóbb is lehet. Kezdve azzal, hogy 230 ezer forintért alávág nem csak fivére, hanem mondjuk a tavasz másik slágere, a Galaxy S10e árazásának (az S10-ének pláne), miközben tud pár olyan trükköt, amit például tavaly még csak a drágább Mate 20 Pro kínált.


[+]

Átkerült például a 40 megapixeles főkamera (f/1,8-as blende, 27 mm) és a 8 megapixeles, 3x-os zoomegység (f/2,4, 80 mm), amihez 16 megapixeles ultraszéles optika társul (f/2,2, 17 mm). Annyival bolondult meg a képlet, hogy a főegység RGGB helyett RYYB színszűrőt használ, még több fény- és színinformáció beszerzésére, és SuperSensing szenzor a neve. Optikai stabilizálást ugyan csak a 3x-os zoomegység kapott, a mesterséges intelligencia besegít, hogy fotózás és videózás közben se mozduljon be az eredmény. Este természetesen az éjjeli mód is bevethető.


[+]

ToF kamera ugyan csak a Pro variáns hátlapjára került, viszont csak a sima P30 kínál jack kimenetet, illetve hagyományos beszédhangszórót, bár sajnos sztereó lejátszásra anem alkalmas. Viszont 32 megapixelesre nőtt a szelikamera, ami cseppméretben zavar csak bele a 6,1"-es HDR OLED panelbe. Az 1080 x 2340 pixeles megjelenítő nem kanyarodik le a széleken, és éppen kissé vastagabb kávái hoznak magabiztosabb fogást a kézben, miközben 71,4 milliméteres szélességével még mindig keskenyebb a Prónál. Nem maradt ki a mindig aktív kijelzőfunkció és az optikai ujjlenyomat-olvasó, a három alsó kezelőgomb pedig gesztusvezérlésre cserélhető.


[+]

A hátlapi üveg jégkristály kék, auróra kék és éjfekete színekben pompázhat, a Leica felirat pedig jelzi a legendás márka partneri segítségét a kamerás képességekben. Természetesen a 4K felvételt is adott. Nincs hardveres kompromisszum: a villámgyors HiSilicon Kirin 980 süvít a gépházban 6/128 GB-os RAM/tárhely kiszerelésben, a Mali-G76MP10 grafikus gyorsítóval, az i8 koprocesszorral és a kétmagos NPU-val.


[+]

Az EMUI felület 9.1-es, Android Pie-ra építkezve. Az alkalmazásindítás különösen gyors, az UFS típusú tároló mellett ebből a rendszerrész EROFS fájlrendszere is kiveszi a részét, egyébként pedig a játékok sem izzasztják meg a hardvert, a szó semmilyen értelmében. Besegít a hőelvezetésbe az új grafénréteg.


[+]

A Pro variációval szemben le kell mondani a vezetékmentes töltésről és fordított töltésről, az infraportról, illetve IP68-as védelem helyett csak IP53-as por- és nedvesség elleni védelem jár. Az akkumulátor 3650 mAh-n állapodott meg, ami 22,5 watton tölthető 40 helyett, de hát valamit valamiért: nem akart a gyártó öngólt lőni minden csúcslehetőség biztosításával a kedvezőbb árú modellben.


[+]

De nem csak az árával kecsegtethet a P30: valamivel kisebb és jobb a fogása, miközben nem kell a Type-C portról, a kétcsatornás GPS-ről, a két nanoSIM-es opcióról vagy a nano memory tárhely bővítésről lemondani. A P30 április 1-jén kerül forgalomba Magyarországon, a kéthetes promócióban Watch GT okosórával megspékelve.

Azóta történt

Előzmények

  • Jöhetnek P30 képek és videók?

    Friss renderanyagok éreztek, a két csúcsmodell végre mozgás közben is megmutatja magát, és állítólag a P30 Pro felel egy látványos filmecskéért is.

  • Huawei P20 - ez is kétkezes lett

    Nem annyira pró, mint a háromkamerás csúcsváltozat, nincs OLED kijelzője és sztereó hangszórója, viszont esztétikailag barátságosabb, nem mellesleg pedig jelentősen olcsóbb annál.

Hirdetés