IFA 2014: Rétegelt telefonnal jön hazánkba is a Lenovo

A Lenovo mobilok hazai hivatalos forgalmazásának megkezdését sokan várják már. A cég, amelyik pár év alatt konkrétan letarolta a kínai piacot most új területek bekebelezésére készül, ennek apropóján (is) a berlini IFA kiállításon több újdonságot is bemutattak. A legtöbb szerepet a Vibe X2 kapta, ez persze nem véletlen, hiszen egy meglehetősen egyedi jószágról van szó, amitől a Lenovo komoly sikereket vár.


[+]

A készülék jellegzetessége, hogy rétegekből áll, a kijelző, a test és a hátlap három eltérő színű karimát kap, ezek az árnyalatok egymással harmonizálnak, s így oldalról nézve meglehetősen egyedi a Vibe X2. Erre a formatervi trükkre épül fel az egész kommunikáció és marketing, rettentően sokat beszéltek róla a sajtótájékoztatón, de ezzel a sok-sok információval (a természet ihlette, s a kivetítőn megjelent egy szivárvány, ilyesmi) nem untatnánk olvasóinkat, képzeljenek inkább el egy telefont, aminek az oldala csíkos. Megvan? Akkor nézzék meg a képeket, ha ilyennek képzelték, akkor nincs miről tovább beszélni.


[+]

Persze a Vibe X2-nél van még néhány trükk. Például kapható lesz egy bambusz hátlappal megáldott variáns is, amit viszont nem láttunk a standon, de képen igencsak impozáns darab. A Lenovo szerint felkutatták Kína legjobb minőségű bambuszát, amit viszont csak tavasszal lehet begyűjteni, szóval roppant exkluzívnak ígérkezik ez a változat.


[+]

A Vibe X2 azonban hardveresen is igen korrekt masinának tűnik. A Full HD felbontású, 5 inches kijelző IPS technológiát kapott, első blikkre nagyon jónak tűnt, menüből lehet állítani a színtónust, illetve az értesítési led színeit is. Az újdonságban a chipset is újdonság, a MediaTek legfrissebb, nyolcmagos megoldása dorombol a sávos borítás alatt, az MT6595. Ez négy Cortex-A17-es és négy Cotex-A7-es magot tartalmaz amelyek 2 GHz-en ketyegnek. A RAM mérete 2 GB, a Lenovo és a MediaTek szerint pedig amellett, hogy roppant erős a processzor, mégis 20%-kal kevesebbet fogyaszt, mint a hasonló tempóra képes konkurens lapkakészletek.


[+]

Ennek ellenére a Lenovo azoknak is próbál megoldást találni, akik a 2300 mAh teljesítményű Li-Pol akkumulátor produkciójával nem lennének elégedettek. A telep ugyan nem cserélhető, de kapható lesz két furcsa kiegészítő a telefonhoz, ezek közül az egyik egy olyan, kvázi plusz réteg, amit a hátlapra lehet helyezni és további energiával látja el a készüléket. Kvázi egy külső akksi, csak nem dróttal van összekötve a mobillal, hanem direkt ehhez a telefonhoz tervezték. A másik tartozék egy apró hangfal, amit a JBL-lel közösen hozott tető alá a Lenovo, ezt is a Vibe X2 hátára lehet illeszteni és sátorszerűen a hátlaptól elhajtva a készülék megáll az asztalon és bömbölhet belőle a zene.

Az idei hívószó - és eddig talán egy gyártó sem hagyta ki a ziccert - a selfie. Ebben is igyekszik domborítani a Vibe X2, az 5 megapixeles előlapi kamerát gesztusokkal is vezérelhetjük, elég egy pislogás, egy V betű felmutatása, vagy a "csíííz" kiejtése a fotó készítéséhez. További meglepő újítás, hogy elvileg a telefon érzékeli, ha úgy emeljük magunk elé, hogy a hátlapot látjuk és automatikusan elindítja a kamerát. Kellett ez, mint egy falat kenyér.


[+]

A 4.4-es Androidra épülő kezelőfelület a Lenovo saját fejlesztése, Vibe UI 2,0-nak hívják. Kicsit a MIUI-ra, illetve a Huawei által dédelgetett Emotion UI-ra hajaz, azaz nincs szigorúan vett menü, az alkalmazásikonok, a mappák és a widgetek is a kezdőoldalon helyezkednek el. A felület témázható, gyárilag hatféle séma közül választhatunk. Számos előre telepített appot is kapunk, a kiállított készülékek mindegyikén volt valamiféle dokumentumkezelő, a ShareIt persze nem hiányzott, de nagyon jópofa volt a két érintéses feloldási okosság is, ami saját találmány. Itt az a lényeg, hogy szokás szerint egy mozdulattal feloldjuk a kijelzőt, ám nem a kezdőlapra jutunk, hanem egy újabb "réteget" kapunk, amin kisebb-nagyobb buborékokban ülnek a legutóbb használt appok ikonjai, s ezek közül a megfelelő kipukkasztva máris ehhez a funkcióhoz repülünk. A felület dinamikusan változik annak függvényében, hogy milyen appot milyen gyakran használunk.

A hátlapon 13 megapixeles kamera található egy ledes villanó társaságában. Az adakommunikációs repertoár végre egy MTK chipsetes modellnél is teljeskörű, hiszen most már nem hiányzik a Cat.4-es LTE támogatás. Hiányosság viszont, hogy a készülék microSD-vel nem bővíthető, a belső tárhely 32 gigabájtos mérete ezt valamelyest enyhítheti. A telefon két verzióban lép piacra, az európai hadszíntérre egykártyás darabok érkeznek, az ázsiai régiókban dual-SIM változatot szán a gyártó. Információink szerint a Vibe X2 hazánkban is hivatalosan forgalomba kerül, akárcsak számos más, olcsóbb Lenovo készülék, hiszen a 120 grammot nyomó Vibe X kártyafüggetlen, adók nélküli ára 399 euró, ami azért jól jelzi, hogy a kínai gyártó is elkéri a pénzt akkor, ha csúcstelefont rak össze.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

Hirdetés