IFA 2015: Bemutatkozott a Huawei Mate S

A berlini IFA kiállítás előtt a Huawei lerántotta a leplet a legújabb zászlóshajójukról, amely a Mate S nevet kapta. A bemutató elején a cég vezérigazgatója, Richard Yu egyből az újdonság külsejéről kezdett beszélni, ami jól mutatja a cég stratégiáját: nem feltétlenül a technikai specifikációval, hanem a szép és minőségi készülékeivel szeretnének erősíteni a pozíciójukon. Ebbe az elképzelésbe jól illeszkedik a fém borítás, az íves hátlap, a gyönyörűen megmunkált élek, amelyeknek köszönhetően az újdonság hasonlít a gyártó többi készülékéhez. Szó esett vízállóságról is, de hogy a nanobevonat pontosan milyen védelmet nyújt, az egyelőre nem derült ki.


[+]

Az előlapon 5,5 hüvelykes kijelző helyezkedik el, amely Full HD felbontású (401 PPI), a cég tehát most sem ment bele a felbontás növelésébe. A 149,9 x 75,3 x 7,2 milliméteres kiterjedés kapcsán hangsúlyozták, hogy ugyanakkora kijelző mellett a készülék kisebb, mint az Apple iPhone 6 plus, igaz, itt ugye nincs is fizikai gomb az előlapon, aminek nyilván kell némi hely. Az okostelefon belsejét is előszeretettel mutogatták a prezentáción, leginkább az íves hátlapot kihasználó akkumulátor kapcsán, arról azonban egy szó sem esett, hogy konkrétan milyen hardver felel a működésért. Egyébként egy HiSilicon Kirin 935-ről van szó, amelyben 4 darab 2,2 GHz-re skálázott és 4 darab 1,5 GHz-re skálázott ARM Cortex-A53e dolgozik. A grafikus gyorsítást egy Mali-T628 MP4 látja el, a RAM mérete 3 GB, a belső tárhely pedig típustól függően 32, 64 vagy 128 GB lehet, a microSD bővíthetőség megoldott.

A külső kissé elhúzott méltatása után a prezentációt tartó cégvezető rátért a telefonok evolúciója során megjelent beviteli módszerekre, az egyérintéses ujjlenyomat-olvasás feltalálását furcsa módon maguknak tulajdonítják a Mate 7 kapcsán, de erre is rátettek még egy lapáttal: a Mate S-ben az eddiginél is gyorsabb és pontosabb megoldás kapott helyet. A hátlapi leolvasó egy miniatűr érintőpadként is funkcionál, többek között képek léptetésére is használható, ami sokkal hasznosabb funkciónak tűnik, mint a szintén erősen hangsúlyozott koppintásos-érzékelés, aminek elsőre nem látjuk túl sok értelmét, lévén a prezentáció alapján körülbelül annyira jó, hogy képeket vágjunk körbe úgy, hogy nem az ujjunk végével, hanem az ujjperceinkkel érünk oda. Emellett egy korábban már más helyeken is látott gyorsindító-funkció is elérhető, betűket rajzolva lehet programokat elindítani.


[+]

A pletykáknak megfelelően a Force Touch technológia is megjelent a funkciók között, a világon elsőként. A készülék képes érzékelni, hogy mennyire erősen nyomjuk meg a kijelzőjét, képnézegetésnél például minél jobban odatenyerel az ember, annál inkább nagyítja ki a képet a szoftver, de az Android szoftveres gombjai is elérhetők ezzel a módszerrel, amiket tehát el lehet rejteni. Kevésbé hasznos, de mindenképp jópofa funkció, hogy a készülék kijelzője mérlegként is funkcionál. Tényleg; a gyártó annyira komolyan gondolja a Force Touch lehetőségeinek kihasználását, hogy még ötleteket is várnak ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor a prezentáció végén kiderült, hogy a Force Touch kizárólag a legdrágább, 128 GB-os modellben lesz elérhető, ami később jelenik meg, mint a többi modell, egyelőre nem is tudni, hogy mikor.

A hátlapi kamera 13 megapixeles, optikai képstabilizációval is rendelkezik, a jelfeldolgozó rendszer a gyártó szerint DSLR-szintű, ezt majd a tesztnél meglátjuk. A szoftverben van profi-mód is, ahol az átlagosnál több beállítási lehetőség érhető el, többek között az érzékenységhez, a záridőhöz, az apertúrához és a fényméréshez is hozzá lehet nyúlni. Az előlapi kamera 8 megapixeles, van hozzá ledes villanófény is. Szó esett még gyorstöltésről (5V és 2A, 10 perc alatt 2 órányi beszélgetéshez elég áramot lehet beletolni), Dual-SIM-ről, a felépítés ennél is a szokásos, a második kártya helyére lehet microSD-t rakni. A csomagban lévő fülhallgató kimondottan jól néz ki és szélzajszűrést is tud.


[+]

A 2700 mAh-s akkumulátorral rendelkező Huawei Mate S a negyedik negyedévben lesz elérhető, hazánkba biztosan nem jut el októbernél előbb. Négy színben lesz elérhető, a pezsgőszínű és a szürke hátlappal rendelkező modell 32, az arany és pink 64 GB belső tárhellyel érkezik, előbbi 649, utóbbi 699 eurós árcímkével kezd. Hogy a Force Touch-csal is ellátott verzió mennyivel lesz drágább, azt egyelőre nem lehet tudni.

Az IFA 2015-re való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés