IFA 2019: Integrált 5G modemmel mutatkozott be a HiSilicon Kirin 990

És egy költséghatékonyabb, 5G modem nélküli, de szintén 7nm node-on gyártott, 4G szabványú Kirin 990.

A Huawei a Grand Theaterben tartotta grandiózus bemutatóját, aminek főszereplője nyilván nem az újraszínezett P30 volt, hanem az iparág első, integrált 5G modemmel szerelt, 7 nanométer+ node-on, EUV litográfiával gyártott csúcsszettje. Az akár 2,3 Gbps letöltési és 1,25 Gbps feltöltési sebességre is képes HiSilicon Kirin 990 5G és a jelenleg még sok helyen felesleges, de erősen költségnövelő 5G modem nélküli Kirin 990 nem csak a hálózati kompatibilitás terén különbözik.


[+]

A Kirin 990 hagyományos, 7 nanométeres gyártósoron készül, alacsonyabbak az órajelek és csak kétmagos NPU-val rendelkezik. Míg a Kirin 990 két teljesítménycentrikus Cortex-A76-os magjának órajele megegyezik az az 5G képes szettel, az energiahatékony halmaz Cortex-A76-os magjai maximum 2,09 Ghz-est tudnak a 2,36GHz-cel szemben, a négy alacsony fogyasztású Cortex-A55 pedig csak 1,86 GHz-zel dolgozik 1,95 helyett.


[+]

Viszont a háromklaszteres elrendezés és az NPU architektúra megegyezik a Kirin 990 5G-vel. A neuronháló-gyorsító processzormagjainak újrastrukturálása hatékonyabb feladatvégzést és jobb energiagazdálkodást biztosít. A Kirin 990 5G ráadásul 2 big maggal kezd és 1 tiny (apró) mag segít, míg a Kirin 990 a teljesítménycentrikus halmazban is csak egy maggal dolgozik. A Da Vinci architektúra magas számítási igényű feladatok elvégzésére is képes a big magokkal, míg a tiny mag extra alacsony energiaigénnyel üzemel.


[+]

Természetesen javult az ISP (5. generáció), DSLR szintű zajcsökkentést ígér az AI vezérelt kameraszoftver, lehetővé válik a nagy számítási igényű feladatok valós idejű kivitelezése (precíz videó háttérelmosás, kiemelés stb.), plusz valahogy képes arcelemzéssel vérnyomást mérni. Vagy pulzust. Ez nem volt teljesen világos, mert Richard Yu se tudta komolyan, nevetgélés nélkül elmondani a dolgot, és, hát mi sem bírtuk ki kacaj nélkül, szóval még fotót sem tudtunk csinálni a funkcióról a jogos hitetlenkedés közepette.


[+]

Az viszont nem marketingfogás, hogy az integrált 5G-nek köszönhetően a Kirin 990 5G 36%-kal kisebb, mint a konkurens szettek külön 5G modemmel, viszont így is 10,3 milliárd tranzisztort sikerült az EUV litográfiával bezsúfolni az apróságba, a Mali-G76-os GPU pedig 16 magosra duzzadt a korábbi 10-zel szemben. Az is tény, hogy jelenleg a Huawei rendelkezik egyedül NSA (non-standalone; alapvetően 4G infrastruktúrán dolgozó eszköz 5G eléréssel) és SA (standalone; teljes egészében 5G alapú kommunikációra képes) eszközzel, ami jelentősen javítja a hálózati kompatibilitást és sebességet.


[+]

A Kirin 990 5G képes egyszerre két külön SIM kártyával két különböző hálózati szabványt kezelni, így az egyik kártya 5G adatkapcsolata aktív marad, míg a másik kártya 4G hálózaton hívást bonyolít, a rendszer pedig a slide alapján dual active-nak tűnik. A Kirin 990 5G és valószínűleg a Kirin 990 is a már Android 10 alapú EMUI 10-zel futó Mate szériával fog bemutatkozni szeptember 19-én Münchenben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés