IFA 2022: Mesélő gyerekfejhallgatók a Storyphonestól

Internetkapcsolat nélkül hallgathatnak mesét a gyerekek, akár saját szüleik, nagyszüleik felolvasásában. De opció az is, hogy csak nyugtató hangok szóljanak a fülesen.

A 2022-es CES innovációs győztese a Storyphones fejhallgató, amit az IFA nulladik napján a Showstoppers eseményen ismertünk meg. A gyerekekre méretezett, fülre ülő fejhallgató jó párnázást biztosít, az én abszolút túlméretes fejemen is kényelmesen megmaradt. Az eszköz érdekessége mégsem kényelme, hanem a cserélhető Storyshield nevű kis mágneses pajzs, melyet a bal oldali harang külsejéről lehet lepattintani. Mágnes tartja a helyén, levételéhez megfelelő állásba kell fordítani, utána pedig viszonylag erősen húzni, így az nem valószínű, hogy egyszerűen leessen a gyerkőcről.

Fehér és szürke színben elérhető az alapdarab, a képen a Storyshield le van véve a fejhallgatóról.
Fehér és szürke színben elérhető az alapdarab, a képen a Storyshield le van véve a fejhallgatóról. [+]

A Storyshield egyszerű adattároló, az alapként járó egyik (ZenShield) nyugtató hangokat, például vízcsobogást, eső kopogását, tűz ropogását tartalmazza, ezeket a RoRo Sound könyvtára biztosította. A másik kis pajzsra (PlayShield) viszont meséket lehet letölteni vagy felvenni a szülő telefonján keresztül. Kell hozzá a Storyphones alkalmazás, Wi-Fi kapcsolaton keresztül töltődnek le a dolgok, de utána a fejhallgató teljesen offline működik anélkül, hogy telefonos kapcsolatra szorulna. Vannak licencelt meséket tartalmazó, külön megvásárolható pajzsok, amikért 7 és 15 euró között kell fizetni a 99 eurós fejhallgató árán felül, szóval nem olcsó mulatság. Egy pajzson átlagosan négy mese található, a licencelt tartalom között található többek között a Disney, a Pixar, vagy a Sony rajzfilmjeihez kapcsolódó mesecsomag (pl. Oroszlánkirály, A dzsungel könyve, Jégvarázs, stb…).

Nem csak a mesékben, dizájnban is tetten érhető a Disney közreműködése.
Nem csak a mesékben, dizájnban is tetten érhető a Disney közreműködése. [+]

A pajzsokat hat állásban lehet elcsavarni a fejhallgatón, ezzel lehet a különböző mesék vagy a ZenShield esetén a nyugtató hangok között váltani. A jobb oldalon nyomógombokkal lehet hangerőt állítani, fejezetek között lépkedni, megállítani vagy elindítani a lejátszást. A fejhallgató USB-C csatlakozón keresztül tölt, egy töltéssel 20 órányi lejátszásra képes. Van rajta hangbemenet is, szóval normál fejhallgatóként is használható a dobozban járó kábellel, illetve tartozék egy hordtáska is.

A külön megvásárolható pajzsok több mesét tartalmaznak.
A külön megvásárolható pajzsok több mesét tartalmaznak. [+]

Legnagyobb izgalommal a PlayShieldről beszélt a cég képviselője, amikor kérdeztük. Erre a szülő vagy nagyszülő, idősebb testvér a telefonján keresztül maga mondhat fel 30 percnél valamivel hosszabb anyagot, ami nagy segítség lehet hiperérzékeny, ADHD-s vagy autista gyermekek megnyugtatásához. Alapból egy PlayShield jár, de külön vásárolhatók újabbak, melyekre a cég kész olyan mintákat vagy fotókat is nyomtatni, melyeket a megrendelő kér.

(forrás: Storyphones) [+]

Egyelőre az alkalmazás és külön megvásárolható pajzsok mesekönyvtára csak angol, német, francia, olasz és spanyol nyelven tartalmaz gyerekeknek szánt történeteket, de a cég nyitott más nyelvek felé is, elmondásuk szerint tervben van lokalizált népmesei csomagok elkészítése.

Utazásunkat a Yettel Magyarország támogatta.

Azóta történt

Hirdetés