IFA 2023: Mindent tudunk a papírkijelzős telefonokról

Nem csak ki lehetett próbálni a NXTPAPER technológiás TCL mobilokat, hanem megkaptuk a teljes specifikációt is.

A TCL által fejleszett, szemkímélő és TÜV-hitelesített NXTPAPER kijelzővel először hosszabban a 11 inches táblagépük tesztjénél ismerkedtünk meg. Maga a technológia egy 10 rétegű megjelenítőt takar, amelynek legfelső szintje kissé érdes, papírszerű tapintású, színvilága pedig szintén inkább pasztell, mintsem kirobbanóan élénk, de pont az volt a TCL célja, hogy egy ilyen megoldást hozzon létre. Ugyanakkor nekünk nem voltak maradéktalanul pozitívak a tapasztalataink, mert a NXTPAPER-hez tartozó alkalmazkodó színsémák bekapcsolása jelentősen visszavette a termék teljesítményét. Erre most a TCL-nél azt mondták, hogy sajnos voltak előszériás darabok, amelyeknél ez a probléma fennállt, de a telefonok esetén kiemelten figyelnek arra, hogy ez ne ismétlődjön meg.


[+]

Ez az rövid próba alatt úgy tűnt, hogy sikerült. A TCL két telefont is hozott ezzel a kijelzővel, a 4G-s termék 199 eurós áron, az 5G-s változat 249 eurós áron kerülhet majd forgalomba a kontinensen, méghozzá relatív hamar, mert néhány héten belül hivatalosan is elindul az értékesítés néhány országban. A 4G-s modell valamivel nagyobb, 6,78 inches kijelzője Full HD felbontást kínál 90 Hz-es frissítéssel, 8 GB RAM-mal és 256 GB belső tárhellyel szerelik, 5010 mAh-s akkuja 33 wattal tölthető, egy MediaTek Helio G88 hajtja meg. A hátsó kamera 50 megapixelek felbontású, az ultraszéles modul 5 megapixeles, illetve egy 2 megapixeles makró is akad, előre pedig 32 megapixeles szelfikamera került. Videót maximum Full HD-ban tudunk vele rögzíteni.


[+]

Az 5G-s modellben a Dimensity 700-as chip dolgozik, itt 6,6 inches a kijelző, de csak HD felbontású, a 90 Hz-es frissítési ráta azonban itt is adott. 6 GB RAM mellett ezúttal is 256 GB-os a tárhely, az 5000 mAh-s akkut pedig 15 wattal lehet tölteni. A főkamera ugyanaz, mint a 4G-s variánsban, de eltűnt az ultraszéles modul, a helyét egy 2 megapixeles mélységszenzor vette át, előre pedig csupán 8 megapixeles szelfikamera jutott. Az is eltérés, hogy a 4G-s változat sztereó hangszórókkal rendelkezik, az 5G-s verzióból ez hiányzik.


[+]

Láthatóan a TCL arra játszik, hogy a 4G-s változat (ami olcsóbb) szinte mindenben többet kínál, ha a hálózati kapcsolatokat nem nézzük. Jó eséllyel ezzel inkább a független piacot célozzák, míg az 5G-s modell az, amit inkább tartanak majd a szolgáltatók kínálatban. Ez alapvetően 50 euróval többe kerül, de ezt az eltérést ellensúlyozhatják az operátori akciók. A két újdonság tényleg elsősorban a speciális kijelző miatt nyerhet meg ügyfeleket, de ahhoz, hogy a potenciális vásárlók elhiggyék, hogy a NXTPAPER technológia valóban merőben más, ahhoz mindenképpen meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a saját szemükkel is meggyőződhessenek róla.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TCL

Előzmények

Hirdetés