Így készült az Oppo Find X5 Pro kerámia hátlapja

A Find X5 Pro kétségkívül mutatós készülék, a kerámia hátlapot és a különleges kameraszigetet viszont nem volt könnyű kialakítani.

Az Oppo február végén jelentette be a Find X5 Pro csúcsmodellt, ami fullos specifikáció és a kitűnő képalkotó képalkotó képességek mellett a kialakításáról is híres, teljesen megalapozottan. A Find X5 Pro valóban nagyon szép, a kerámia burkolat pedig kifejezetten prémium megjelenést és érzetet kölcsönöz az eszköznek. (Amit mellesleg egy hete használok életvitelszerűen és intenzíven, mert Barcelonában meglovasították a Fold2-met. Spoiler: a készülék kiemelkedő teljesítményt és kameraképsességeket mutat korrekt üzemidővel és rendkívül gyors töltéssel.)

Visszatérve az anyaghasználatra és a dizájnra, az Oppo a Find X3 koncepcióját vitte tovább, de ezúttal nem üvegből formálták meg a hátlapot és az egybeöntött kameraszigetet, hanem kerámiából. A kialakítás vezérelve a folytonosság és természetes letisztultság, Gaudit idézve: "A természetben nincsenek egyenes vonalak és éles sarkok." A Find X5 Pro kameraszigete, ellentétben a konkurens gyártók megoldásaival, egybeolvad a hátlappal, a különleges, puha ívek pedig egyedi fénytörést és bámulatos esztétikát mutatnak.


[+]

A kihívást nyilván nem a tervezés jelentette, hanem a megvalósítás. Nyilvánvaló, hogy az esztétikán és minőségérzeten túl a kerámiának gyakorlati előnyei is vannak, viszont nem olyan egyszerű dolgozni vele, mint mondjuk az üveggel vagy fémmel. A Find X5 Pro 1000 fokon, melegen kovácsolt mikrokristályos anyagból készült, ami ujjlenyomat-álló textúrát eredményez, kétszer olyan erős, mint az üveg, és kétszeres hővezető képességgel rendelkezik.

Mivel a kerámia a hagyományos megmunkálás során jelentősen veszít a méretéből, konkrétan lehetetlen pontos méretre alakítani, ezt küszöbölte ki a gyártó 2000 vezérlőpontos CNC gépekkel. Az élek és forma kialakítása után mikronos gyémántporral, több lépcsőben polírozzák a felületet akár 0,005 milliméteres pontossággal. A résmentes illesztéshez, mivel a kerámia rendkívül rugalmatlan, nem hajlítható vagy nyújtható, szintén új gépeket kellett tervezni. A hátlap elkészítése öt teljes napot vesz igénybe, a gyártási folyamat (formázás, polírozás, megmunkálás) kialakítása pedig fél évbe telt az Oppo kutatás-fejlesztési és gyártástechnológiai részlegének.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Oppo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés