Jön a Waze Android Auto platformra

Nagyon ideje volt, ha már a Waze tulajdonosa a Google, ezzel tovább bővülhet a felhasználók köre.

A Waze nevű, közösségi navigációs megoldást talán már nem kell külön bemutatni. A dugókat a felhasználóktól kapott automatikus, vagy manuális visszajelzések alapján kikerülni igyekvő, online navigációs alkalmazás népszerűsége töretlen, miközben a szoftver folyamatosan fejlődik (legutóbb a sebességhatárok kerültek bele).


[+]

Az Android Auto viszont kevésbé ismert itthon, leginkább azért, mert hivatalosan Magyarországon még nem elérhető, noha ezen viszonylag egyszerűen lehet segíteni a megfelelő apk fájl manuális telepítésével. Ez a platform újabb gépkocsik fedélzeti rendszerébe kerülhet bele (akárcsak az Apple CarPlay), gyakorlatilag a jármű infotainment rendszerének az okostelefonokkal való kommunikációjára ad megoldást. A platform viszont szigorú fejlesztési irányelvekkel van védve attól, hogy olyan alkalmazásokat futtathasson, amely elvonja a figyelmet a vezetésről, a navigáció eddig a Google Maps szolgáltatáson alapult, a külsős fejlesztésű alkalmazások között inkább audio jellegű megoldásokat találhattunk, mint amilyen a Spotify, vagy éppen a TuneIn Radio.


[+]

Mivel a Waze egy ideje a Google égisze alá tartozik, ezért igencsak időszerű volt, hogy a Google Maps mellett ez is elérhető lehessen az Android Auto felületén, óriási a felhasználói tábor világszerte. Noha a Maps alapvetően szintén támaszkodik a forgalmi információk kapcsán a Waze júzerektől jövő adatokra is, de hiányzik belőle az egyéni visszajelzés lehetősége, ami miatt a Waze közkedveltebb. Itt ugyanis be lehet jelenteni a baleseteket, a traffipaxokat, az útfelbontásokat, a lezárásokat, akár még a kátyúkat is jelezhetjük a többi közlekedő számára, akik a helyszínen megerősíthetik és cáfolhatják is a jelzéseket annak érdekében, hogy egy folyamatosan friss és élő térkép, s ennek hatására naprakész és a lehetőségekhez mérten gyors útvonalat tudjon tervezni az app.


[+]

A tegnap kezdődött Google IO-n viszont végre bejelentették, hogy hamarosan elkészül a Waze Android Auto platformra is. Ezzel kapcsolatban pedig túl sok teendőjük nem lesz a felhasználóknak, egy frissítést követően az autó rendszerének kijelzőjén a lehetőségek között felbukkan majd a Waze is, amelyet egy gombnyomással el is indíthatunk. A fektetett képernyőkre optimalizált felület alapvetően ugyanúgy fog kinézni, mint az okostelefonokon megszokott verzió, megmaradnak a funkciók is, a hangutasítások pedig az autó hangszóróin keresztül érkeznek majd a vezetők felé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés