Kiderült a MediaTek Helio X20 utolsó titka

Néhány hete írtunk a MediaTek Helio X20-s rendszerchipről, amely meglepetésre tízmagos megoldás lesz, ráadásul igen egyedi Big.Little koncepcióval. Azóta már kiderült a lapka többi paramétere is, így például az IGP típusa.

Annak ellenére, hogy a Helio X20 nyitott könyvnek látszik, a MediaTek a megjelenésre is tartogatott egy meglepetést, ugyanis a lapkában van még egy ARM Cortex-M4-es processzormag is. Utóbbi 364 MHz-es órajelen üzemel, 512 kB-os L2 gyorsítótárral rendelkezik, illetve közvetlen hozzáférése van a rendszermemóriához. A MediaTek ezt a magot a szenzoradatok és a hangok feldolgozására beépített DSP-k kiegészítéseként használja. Többek között alacsony fogyasztású MP3 lejátszást is lehetővé tesz, emellett még számos dologra befoghatják maguk a fejlesztők is.

A MediaTek koncepciója nem egyedi, például egy ideje a Samsung is kisebb ARM magot használ hangfeldolgozásra. Bár a MediaTek a DSP-t megtartotta, amiben egyébként bőven van logika, hiszen valóban a kombinált megoldás adja a legjobb lehetőségeket, így ha van elég hely a lapkán, akkor érdemes ilyen irányba fejleszteni.

A Helio X20 láthatóan egy komoly üzenet a MediaTek részéről. A vállalat ezzel abszolút jelzi, hogy megérkeztek a felsőházba, így mostantól a drágább ultramobil eszközöket is célba vették. Ez nyilván sok konkurenst nem fog túl jól érinteti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés