Kiemelkedik, aztán feléd fordul a Galaxy A80 kamerája

Csupa kijelző előlap, motorikusan kiemelkedő és elforduló kamerarész, valamint vadi új rendszerchip – mindenki örül, csak Jack pityereg.

A Galaxy A80-at a digitális bennszülötteknek tervezték – áll a Samsung sajtóközleményében, és bár fogalmam nincs, hogy ez mit jelent, a legújabb A-szériás jövevény tényleg egészen különleges lett. Ennek nem a jókora, 165,2 x 76,5 x 9,3 milliméteres ház, és nem is a 8 GB RAM és 128 GB-os tároló melletti, nyolcmagos SoC az oka, amit egyébként a GSM Arena Snapdragon 730-ként azonosított (2 x 2,2 + 6 x 1,7 GHz Kryo 470 mag, Adreno 618 GPU).

[+]

Pedig ez az első okostelefon a friss, 8 nm-es node-on gyártott Qualcomm lapkakészlettel, amit egy napja se jelentettek be. A gigászi, 6,7"-es, 1080 x 2400 pixeles Super AMOLED panel árulkodik először az A80 egyedi mivoltáról: nincs rajta se noccs, se kameracsepp, de még szimpla vagy széles kameravájat se: elölről egy nagy kijelző (és némi káva). A 20:9 arányú panelen így a zavartalan tartalomfogyasztásé lehet a főszerep, természetesen Android 9 Pie alapokon, One UI felülettel.

De merre vannak a kamerák? Mi az hogy merre, ott vannak hátul, és a specifikációkból az is kiderül, hogy egy 48 megapixeles főegységről (f/2-es blende, PD-autofókusz), egy 8 megapixeles ultraszéles lencséről (12 mm, f/2,2) és egy ToF mélységérzékelős modulról van szó. De mi van a szelfikkel? Itt varázsol az A80: a hátlap felső sávja motorikusan kiemelkedik, majd a kamerarendszer fogja magát, és a kijelző felé fordul. Így aztán a szelfikhez is jár autofókusz, nagy felbontású kamera, portrémód és LED villanó, élő videoközvetítéssel.

Szerencsére most nem 3D Glasstic fantázianevű plasztik, hanem teljes mértében üveg a hátlap borítása, amely az előlapi védőüveggel egyetemben fémvázat fog közre, ismeretlen tömeggel. Ami egyik oldalon se látható, az az ujjlenyomat-olvasó, és nem azért, mert nincsen, hanem abból a megfontolásból, hogy a képernyőbe integrálták, az optikai és nem az ultrahangos fajtából.

[+]

Ekkora kijelzőhöz és ennyi kamerához méretes, 3700 mAh-s telep dukál, ami 25 watton tölthető meglehetősen gyorsan (a Galaxy S10 most kicsit elszégyelli magát), a vezetékmentes opció ellenben kimaradt. Adott a dual SIM opció, a Cat.12-es LTE modem, a Bluetooth 5.0, a Type-C port, viszont gyülekeznek a felhők a 3,5 milliméteres kimenet rajongóinak feje fölött: ez az első modern Samsung okostelefon jack port nélkül, de a microSD kártyával való bővítésről és a sztereó hangzásról is le kell mondani.

[+]

Érdekes egyveleg tehát a Galaxy A80, ami sok mindenben előrelépett, bár néhány, Samsung telefonokra jellemző alaptudás kihagyásával picit hátra is hőkölt. Hazai árat és megjelenést még nem tudunk, a GSM Arena viszont május legvégére és 650 eurós kezdőárra számít (210 ezer forint), tehát a különleges phablet bőven befigyelhet errefelé a csúcskategóriába.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés