Kínai összefogás készül a Play Áruház dominanciája ellen

A Reuters információi szerint az Oppo, a Vivo, a Xiaomi és a Huawei együtt kíván a Google alkalmazásboltjának nemzetközi alternatívát nyújtani.

Míg errefelé gyakorlatilag letisztult a képlet: iPhone-on az App Store, androidos mobilon pedig a Play Áruház az alkalmazások, játékok és telepíthető szolgáltatások első számú forrása, addig a Google Kínában például nincs jelen, és számos ázsiai piacon jellemző több alkalmazásbolt egyidejű használata. Sok fejlesztőnek szúr egyébként szemet, hogy az Apple és a Google jelentős részesedést kér az alkalmazások bevételeiből, az appon belüli vásárlásokból és az előfizetésekből, az Epic pedig nem kért a 30%-os „Google adóból”, így APK fájlból kell a Fortnite-ot telepíteni.

A Huawei AppGalleryA Huawei AppGalleryA Huawei AppGallery A Huawei AppGallery ma is Play Áruház alternatíva a nemzetközi piacokon [+]

Halkan jegyezném meg, hogy bár a Google saját ökoszisztémájának biztonsága mellett kardoskodik, amikor nem javasol alternatív forrásból telepíteni, ám egyfelől ennek gazdasági okai vannak, hiszen a keresőóriás csak tavaly 8,8 milliárd dollárt zsebelt be a Play Áruházból. Másfelől szakértők lényegesebben nagyobb számban találnak illetéktelen, rosszindulatú vagy túl sok engedélyt és személyes adatot kérő alkalmazást a Play Áruházban, mint amire a Google kommunikációja enged következtetni. Persze egy app store sem jelent tökéletes biztonságot. Nyilván nem kényelmes APK-ból telepíteni, márpedig Google mobilszolgáltatások nélkül, a jövőbeni Huawei telefonokra alternatív forrásból kell majd olyan alkalmazásokat feltenni, amelyek a HMS-féle AppGalleryben nem érhetők el. A végső cél persze az, hogy minden kulcsalkalmazásra és szolgáltatásra legyen alternatíva.


[+]

Bár erre a Huawei az amerikai kereskedelmi tiltólistázás miatt lett rákényszerítve, a jelek korábban is a Play Áruház konkurenciája felé mutattak, elvégre nagyon is jól megy az AppGallerynek a kínai piacon, ahogy pedig csökken az okostelefonos vásárlókedv, úgy hozhatja a kívánt bevételeket a saját alkalmazásbolt ahelyett, hogy a hasznot a Google zsebelné be. Erről szól a Xiaomi, az Oppo és a Vivo által életre hívott Global Developer Service Alliance, amely saját szoftverdisztribúciós platformot kíván bevezetni a Play Áruház alternatívájaként. A GDSA tavaly nyár óta tevékenykedik viszonylagos csendben, és első körben olyan piacokra kíván fókuszálni, mint India, Indonézia, Oroszország vagy Malajzia, amelyek együttesen a világ mobilhasználóinak jelentékeny részét fedik le.

A Reuters információi szerint azonban többről van szó, mint ázsiai alternatíváról: a GDSA a Play Áruház világszintű dominanciáját kérdőjelezheti meg, és állítólag a Huawei is csatlakozik a platformhoz. A nagy kínai gyártók a Honor, a Realme, a Redmi, a Poco és egyéb almárkáikkal együtt hatalmas részét birtokolják a mobilpiacnak, és ha nem is kínálnak egyetlen alkalmazásboltot, a GDSA segítheti a fejlesztőket, hogy az összesen könnyedén publikálják alkalmazásaikat és szolgáltatásaikat, a bevételek oldaláról is leegyszerűsítve a képletet. Nicole Peng, a Canalys elemzője szerint a szövetség régiónkénti fókusszal domboríthatja ki a résztvevő gyártók erősségeit, az összefogás pedig a Google-lel tárgyalóasztalhoz ülve is jól jöhet.

A Vivo fejlesztői platformja, amely a GDSA partnere
A Vivo fejlesztői platformja, amely a GDSA partnere [+]

A szövetség persze pont akkora feladat előtt áll, ha a világ fejlesztőit be akarja vonni platformjára, mint a Huawei a HMS-sel, ami időt és temérdek erőforrást igényel. A Google „adójának” alávágva ugyanakkor máris szimpatikussá teheti magát a GDSA a fejlesztők előtt, az áruházak közötti versengés pedig az árak pozitív elmozdulását hozhatják magukkal. A platform márciusban startolhat el a Reuters szerint, ám ezt egyik fél sem erősítette még meg és a Huawei nem nyilvánította ki publikusan, hogy érdekelt a szövetségben. Végül pedig a koronavírus és a kínai gazdaság megtorpanása ebből a szempontból is pont rosszkor érkezett. A következő hetekben mindenesetre figyelni fogjuk a GDSA működését és beszámolunk esetleges bejelentéseiről.

Előzmények

Hirdetés